Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Επενδύσεις 16-17 δις ευρώ με bonus προωθεί η Λούκα Κατσέλη

 Επενδύσεις 16-17 δις ευρώ με bonus  προωθεί η Λούκα Κατσέλη
Κεφάλαια 16 - 17 δις. ευρώ  στις  ιδιωτικές  επενδύσεις, με bonus στα έργα που θα τρέχουν περισσότερο,  προωθεί η κυβέρνηση για να κρατήσει την ανάπτυξη, καθώς  σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Προβόπουλο , η ύφεση φέτος στην ελληνική οικονομία θα αγγίξει το 2%..
Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο που θα οδηγήσει σε νέες στρατιές ανέργων  και θα υπερβεί ακόμη και  τις προβλέψεις του αρμόδιου υπουργού Α.  Λοβέρδου  για εκτίναξη του δείκτη στο 12% τον Μάρτιο από τα επίπεδα του 10,3% που διαμορφώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2009.
Σε μία διάθεση αυτοκριτικής  αρμόδιοι παράγοντες στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος με τις επενδύσεις που εκτιμάται ότι αποτελεί το καλύτερο «φάρμακο» σε  εποχές οικονομικής κρίσης.
Ο συνδυασμός της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της ανάταξης της πραγματικής οικονομίας,  θα  αποτελέσει το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης , η οποία για το λόγο ετοιμάζει να ρίξει ζεστό χρήμα στην αγορά  μέσω κοινοτικών προγραμμάτων και  αναπτυξιακού νόμου.
Παράλληλα , σκοπεύει τα ιδιωτικά έργα που θα σημειώνουν ταχεία πρόοδο να λαμβάνουν μπόνους, υπό τη μορφή πρόσθετης χρηματοδότησης, ενώ αντίθετα θα περικόπτονται χρηματοδοτήσεις από όσα έργα διαπιστώνεται ότι καθυστερούν.
Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, αν και αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα των σκληρών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτά στην οικονομική δραστηριότητα. Όπως λένε, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, σε συνδυασμό με την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ, αναμένεται να πλήξουν τόσο την κατανάλωση όσο και την επενδυτική δραστηριότητα.
Η  υπουργός Οικονομίας  Λούκα Κατσέλη προσπαθεί να ενεργοποιήσει κάθε δυνατή πηγή ρευστότητας, ώστε να μην πληγεί η προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς.
Βασικό εργαλείο για την αναθέρμανση της οικονομίας αποτελεί φυσικά το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007 - 2013) μέσω του οποίου υπολογίζεται ότι διατεθούν στην οικονομία πάνω από 10 δισ. ευρώ κοινοτικοί και εθνικοί πόροι, σε αναλογία περίπου 70% - 30%.
Ειδικά σε ότι αφορά στην εθνική συμμετοχή, που υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, υπάρχει η δυνατότητα χαμηλότοκης δανειοδότησης της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με πάνω από 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η περιορισμένη ρευστότητα του προϋπολογισμού.
Αυτή τη στιγμή η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ βρίσκεται περίπου στο 5% και στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι να φτάσει στο 15% μέχρι το τέλος του έτους.
Ταυτόχρονα, η ΕΤΕπ θα συνεχίσει και φέτος τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων (κυρίως μικρομεσαίων), μέσω των οκτώ μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών.
Πέρυσι, η ροή ρευστότητας από την ΕΤΕπ έφτασε στα 1,6 δισ. ευρώ και φέτος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 1,8 ? 2 δισ. ευρώ. Από την ΕΤΕπ εξάλλου, αναμένεται να διατεθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος Jeremie, ενώ μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το πρόγραμμα Jessica που θα είναι στοχευμένο σε επενδύσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και αστικών αναπλάσεων.
Εν τω μεταξύ, μεγάλη ανάσα για τους προμηθευτές των νοσοκομείων, τις εταιρίες που είχαν αναλάβει εργολαβίες του Δημοσίου και τις επιχειρήσεις που περιμένουν τις επιδοτήσεις του ισχύοντος αναπτυξιακού νόμου, αποτελεί η δέσμευση του οικονομικού επιτελείου για αποπληρωμή όλων των οφειλών εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Συγκεκριμένα, οι οφειλές για τους προμηθευτές των νοσοκομείων, μετά τους απαραίτητους συμβιβασμούς, διαμορφώθηκαν στα 5,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,2 δισ. ευρώ δόθηκαν το Δεκέμβριο και τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ είναι σε διαδικασία εξόφλησης.
Επίσης, μέχρι το Μάιο εκτιμάται ότι θα έχουν αποπληρωθεί στο σύνολό τους τα σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ που είναι τα χρέη του Δημοσίου προς τις κατασκευαστικές εταιρίες που υλοποίησαν δημόσια έργα. Σχεδόν 1 δισ. ευρώ ήταν στα τέλη του 2009 τα χρέη του υπουργείου Οικονομίας προς επενδύσεις που είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και είχαν κάνει τις απαραίτητες δαπάνες.
Τα 300 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δοθεί σε όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη ολοκληρώσει την εγκεκριμένη επένδυση, ενώ περίπου 700 εκατ. ευρώ αναμένεται να δοθούν μέχρι τον Ιούνιο. Στο μεταξύ, βέβαια, αναμένεται και η ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου εντός του Απριλίου, ώστε να αξιολογηθούν το ταχύτερο δυνατό οι περίπου 4.000 επενδυτικές προτάσεις που βρίσκονται σε φάση αναμονής.
Επίσης, τις επόμενες βδομάδες θα βγουν και τα νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, τα οποία θα είναι στοχευμένα με επέκταση στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, στην ενίσχυση προγραμμάτων καινοτομίας, εξωστρέφειας, όχι μόνο για τη στήριξη κεφαλαίου κίνησης, όπως ήταν μέχρι τώρα, αλλά και  για επενδυτικές πρωτοβουλίες. Το ΤΕΜΠΜΕ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να παρέχει στις επιχειρήσεις εγγυήσεις ώστε να πάρουν δάνεια για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας προγραμματίζει την προκήρυξη, δύο σημαντικών προγραμμάτων. Το πρώτο θα αφορά την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα είναι προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, ενώ το δεύτερο θα αφορά δύο υποπρογράμματα για την πράσινη επιχειρηματικότητα ύψους 60 εκατ. ευρώ. Επίσης, σχεδιάζονται νέες δράσεις για ενίσχυση επιχειρηματικότητας, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα έχουν κλαδική στόχευση (ένταση γνώσης, έρευνα, καινοτομία κ.ά.).
Το υπουργείο Οικονομίας προχωρά ακόμα στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, με την κατάργηση του ελέγχου συμβασιοποίησης για  μικρά έργα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία στάδια ελέγχου, το πρώτο όταν γίνεται η προκήρυξη, το δεύτερο όταν γίνεται η σύμβαση και κατασταλτικός έλεγχος πριν αρχίσουν να προκύπτουν δαπάνες. Για τα μικρά έργα θα καταργηθεί το δεύτερο στάδιο, δηλαδή γίνεται έλεγχος μόνο στην προκήρυξη και πριν αρχίσουν να εκταμιεύονται δαπάνες. Για τα μεγάλα έργα θα διατηρηθούν και τα τρία στάδια του ελέγχου. Μία ακόμα μεγάλη τομή είναι η κατάργηση όλων των περιορισμών για την προκήρυξη και υποβολή προτάσεων έργων χαμηλού προϋπολογισμού.
Μέχρι σήμερα προβλέπεται ότι οι ελάχιστοι προϋπολογισμοί για τις προς ένταξη επενδύσεις (υποδομές, υπηρεσίες, προμήθειες) δεν μπορούν να είναι μικρότεροι των 100 χιλιάδων ευρώ. Αυτό καταργείται και μπορούν πια να ενταχθούν και μικρότερα έργα χωρίς περιορισμό.
Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση προτάσεων προγράμματα που είναι ακόμα «στον αέρα» όπως το πρόγραμμα ελεύθερων επαγγελματιών, νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας και η πρώτη φάση του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το υπουργείο Οικονομίας προχωρά επίσης σε μία μεγάλη μεταρρύθμιση για την πάταξη της γραφειοκρατίας, μέσα από την απλούστευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης μιας επιχείρησης. Το νομοσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Στόχος είναι να μειωθεί σε μόλις μία μέρα ο χρόνος για να ιδρυθεί μια επιχείρηση, από 35 μέρες και 15 βήματα και διαδικασίες που απαιτούνται σήμερα. Αυτό από μόνο του θα ανεβάσει τη χώρα πολλές θέσεις στην κατάταξη των χωρών βάσει των δεικτών ανταγωνιστικότητας.


Μάριος Χριστοδούλου
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης