Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Fitch: Θετική η συμφωνία ΕΕ- Ελλάδας, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

tags :
Fitch: Θετική η συμφωνία ΕΕ- Ελλάδας, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν
Θετική  χαρακτηρίζει τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch  Ratings, ωστόσο όμως παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η Αθήνα μπορεί να ανταποκριθεί στις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που θέτει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Andrew Colquhoun, το τελευταίο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας ενισχύει τις πιστοληπτικές προοπτικές της χώρας, ενώ αποκαθιστά κατά ένα μέρος την εμπιστοσύνη των επενδυτών καθιστώντας ευκολότερο το δανεισμό της χώρας που χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών της. 

«Το πρόσφατο πακέτο βοήθειας στο οποίο εμπλέκεται το ΔΝΤ είναι θετικό για την Ελλάδα, καθώς διευρύνει τις οικονομικές του επιλογές» τόνισε ο κ. Colquhoun, επικεφαλής του κλάδου αξιολογήσεων κρατών της Fitch Ασίας», σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάζουμε είναι η ανάγκη εξεύρεσης 20 δις. ευρώ τον Απρίλιο και το Μάιο και από πού έρχεται η χρηματοδότηση» τόνισε ο αναλυτής. «Το πακέτο καθιστά πιο πιθανή μια χρηματοδότηση από τις αγορές, καθώς συμβάλει στην οικοδόμηση επενδυτικής εμπιστοσύνης», προσθέτει.


Ωστόσο, υπενθυμίζεται εδώ ότι ο οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας χτες στο BBB+, διατηρώντας αρνητικό το outlook, εξαιτίας των αμφίβολων αναπτυξιακών προοπτικών και της επιτυχίας του ΠΣΑ. Πιο συγκεκριμένα, η Fitch ανακοίνωσε τη Μεγάλη Δευτέρα ότι διατηρεί τις αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, που αξιολογεί με BBB+, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα για την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας παρά το δίκτυ ασφαλείας στο οποίο κατέληξε η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τρία σκληρά χρόνια αβεβαιότητας, αλλά αναμένεται να πετύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος από το 12,7% το 2009, είπε στο Reuters αναλυτής του οίκου.

"Είναι πιθανότερο ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην αξιολόγηση φέτος", είπε ο Chris Pryce σε τηλεφωνική συνέντευξη, προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα είναι πιθανότερο να τα καταφέρει αναφορικά με το στόχο μείωσης του ελλείμματος φέτος παρά να αποτύχει".

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης