Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σε δύο στρατόπεδα οι Ευρωπαίοι για τους όρους του β΄ πακέτου διάσωσης της Ελλάδας - Υπέρ της επιβολής μεγαλύτερου haircut Γερμανία και Ολλανδία - "Όχι" από Γαλλία και ΕΚΤ - Διαψεύδει η Γερμανία

Σε δύο στρατόπεδα οι Ευρωπαίοι για τους όρους του β΄ πακέτου διάσωσης της Ελλάδας - Υπέρ της επιβολής μεγαλύτερου haircut Γερμανία και Ολλανδία -
(upd2)Διαψεύδει η Γερμανία ότι ασκεί πιέσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να δεχθούν μεγαλύτερες απομειώσεις στο ελληνικό χρέος που διακρατούν, απαντώντας επί της ουσίας στο δημοσίευμα των Financial Times, που θέλει την Ευρωζώνη διχασμένη για τους όρους του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας. "Είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί το ενδεχόμενο αλλαγών στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Δεν έχουμε ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες να δεχθούν μεγαλύτερο haircut στα ελληνικά ομόλογα", επισημαίνει η γερμανική πλευρά.
"Oι γερμανικές τράπεζες τάσσονται κατά της επιβολής ενός μεγαλύτερου haircut στο ελληνικό χρέος", δηλώνει με τη σειρά του ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης τραπεζών, Andreas Schmitz.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr aνέφερε:

Διχάζουν την Ευρώπη οι όροι του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 109 δισ. ευρώ. Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times, τουλάχιστον επτά από τα 17 κράτη μέλη της Ευρωζώνης δεν επιθυμούν οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων να σημειώσουν μεγαλύτερες απομειώσεις στο ελληνικό χρέος που διακρατούν.
Οι διαφωνίες αυτές ήρθαν στο προσκήνιο καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι είχε εκτιμηθεί τους περασμένους μήνες, τόσο μεγάλες μάλιστα που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου.
Ενώ Γερμανία και Ολλανδια τάσσονται υπέρ της επιβολής ενός μεγαλύτερου haircut στα ελληνικά ομόλογα, Γαλλία και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθούν να αντιτίθενται σθεναρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Γαλλία και ΕΚT θεωρούν ότι το να "ανοίξει" εκ νέου το θέμα της συμφωνίας για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα σημάνει αυτόματα την έναρξη νέου γύρου σημαντικών ρευστοποιήσεων για τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, λόγω της μεγάλης έκθεσής τους σε ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλούνται οι FT υπάρχει μεγάλη διχογνωμία εντός της Ευρωζωνης για το αν πρέπει να "ανοίξει" εκ νέου ο φάκελος "δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας", με αιχμή φυσικά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανότατα θα σηματοδοτήσει πιο γρήγορη αλλά και πιο μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Κατά τους FT, η διάσταση απόψεων είναι εμφανής ακόμη και στο εσωτερικό της Γερμανίας. Υπάρχουν εκείνοι που ζητούν ένα πιο επιθετικό haircut στο ελληνικό χρέος και εκείνοι, οι πιο μετριοπαθείς, που τάσσονται κατά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Λόγω της ύφεσης που μαστίζει την ελληνική οικονομία και την καθυστέρηση της Αθήνας στο σκέλος της εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων, Ευρωπαίοι αξιωματούοι εκτιμούν ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης για τα επόμενα τρία χρόνια έχουν εκτοξευθεί πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις του καλοκαιριού που τις τοποθετούσαν στα 172 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης