Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στο 13,6% το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 σύμφωνα με τη Eurostat

Στο 13,6% το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 σύμφωνα με τη Eurostat
Σε ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 της Ελλάδας προχώρησε η Eurostat σήμερα, διαμορφώνοντας το στο 13,6%, από 12,7% που ήταν η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης. Το χρέος διαμορφώθηκε την περασμένη χρονιά στο 115,1% του ΑΕΠ ή 273,4 δισ. ευρώ. Οι επιφυλάξεις επικεντρώνονται σε τρία, κυρίως, σημεία: Στα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων, στην κατηγοριοποίηση ορισμένων κρατικών-ημικρατικών οργανισμών και του τρόπου εγγραφής μέρους των δανειακών υποχρεώσεων με την μορφή off market swaps. H Eurostat επιπλέον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναθεώρησής τους.
Το 2008, το έλλειμμα ήταν 7,7%, το 2007 5,1% και το 2006 3,6%. Εξάλλου, σε άλλη υποσημείωση, η Eurostat επισημαίνει ότι η αύξηση που παρατηρείται στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2006 και το 2007, οφείλεται σε αναθεωρημένα στοιχεία που σχετίζονται κυρίως με τη λειτουργία του ισοζυγίου της κεντρικής κυβέρνησης και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, τις μεθοδολογικές αλλαγές που σχετίζονται με το χρόνο καταγραφής των εσόδων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και τη μη καταγραφή προηγούμενων χρεών των νοσοκομείων. Σε ό,τι αφορά το χρέος, η Eurostat επισημαίνει ότι η αύξηση που παρατηρείται για το 2006 οφείλεται σε αναθεωρημένα στοιχεία που σχετίζονται σε μικροπρόθεσμες πιστωτικές διευκολύνσεις που αναλύθηκαν στο τέλος του έτους.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το χρέος, υψηλότερα ποσοστά το 2009 παρατηρήθηκαν στην Ιταλία (115,8%), στην Ελλάδα (115,1%) και στο Βέλγιο (96,7%), ενώ τα χαμηλότερα καταγράφηκαν στην Εσθονία (7,2%), στο Λουξεμβούργο (14,5%) και στη Βουλγαρία (14,8%). Σημειώνεται ότι 12 κράτη μέλη εμφάνισαν δημόσιο χρέος πάνω από την τιμή αναφοράς του 62% του ΑΕΠ το 2009.
Στα 16 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 6,3% και το χρέος στο 78,7%, ενώ στην ΕΕ-27 τα αντίστοιχα μεγέθη διαμορφώθηκαν σε 6,8% και 73,6%. Σημειώνεται ότι το 2009 το έλλειμμα της Ιρλανδίας ήταν στο 14,3%, της Ισπανίας στις 11,2% και της Πορτογαλίας στο 9,4%
Η αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το έλλειμμα της Ελλάδας στο 13,6% του ΑΕΠ για το 2009 δεν αλλάζει το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2010,επισημαίνει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών.
Αφήνει ωστόσο νέα ανοδική αναθεώρηση των μεγεθών του ελλείμματος και του χρέους.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση "η κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει όλα τα αναγκαία και πρόσθετα μέτρα, που συνολικά ξεπερνούν το 6% του ΑΕΠ, για την εξασφάλιση αυτού του στόχου και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην εξειδίκευση και υλοποίηση όλων των πολιτικών και διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, την ανάταξη της οικονομίας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία μιας νέας πορείας βιώσιμης ανάπτυξης. Η νέα  εκτίμηση του ελλείμματος από τη Eurostat βασίζεται στην κοινοποίηση που έστειλε η Ελλάδα στη Eurostat την 1η Απριλίου 2010. Η κοινοποίηση των στοιχείων του ελλείμματος (EDP Notification) προς τη Eurostat, που αποτελεί υποχρέωση όλων των χωρών της Ευρωζώνης, έγινε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και έλαβε υπόψη τις συστάσεις που προέκυψαν από την τριήμερη τεχνική επίσκεψη κλιμακίου της Eurostat στην Ελλάδα.
Η αναθεώρηση της εκτίμησης του ελλείμματος σε 13,6% του ΑΕΠ έναντι 12,7% που προβλέπεται στο Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης οφείλεται κατά ένα μέρος στην αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ του 2009 και κατά κύριο λόγο στη νέα εκτίμηση των αποτελεσμάτων των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τις έρευνες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και τα ταμειακά στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Στην ανακοίνωση της Eurostat εξακολουθούν να εκφράζονται επιμέρους επιφυλάξεις σχετικά με τα στοιχεία, σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την κατάταξη κάποιων δημόσιων οργανισμών και την καταγραφή των swaps. Ειδικότερα, τα off-market swaps σύμφωνα με την αλλαγή των κανόνων της Eurostat το 2008, έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί και καταγραφεί στο χρέος to 2008. Στους κανόνες αυτούς επέλεξε να μη συμμορφωθεί η προηγούμενη κυβέρνηση μεταθέτοντας το πρόβλημα.
Με βάση τις επιφυλάξεις αυτές, η Eurostat εκτιμά ενδεχόμενη περαιτέρω αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009 κατά 0,3 έως 0,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και του δημόσιου χρέους κατά 5 έως 7 μονάδες του ΑΕΠ.
Τα νέα στοιχεία είναι προϊόν της προσπάθειας για την βελτίωση της ποιότητας των δημοσιονομικών στατιστικών της χώρας και του έργου που επιτελεί πλέον η ΕΛ.ΣΤΑΤ. σε καθεστώς απόλυτης ανεξαρτησίας και στενής συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή δημοσιονομικών στατιστικών φορείς και τη Eurostat.
Τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν το μέγεθος της οικονομικής κατάρρευσης στον προϋπολογισμό, στον δημόσιο τομέα συνολικά και στα ασφαλιστικά ταμεία ειδικότερα, που οδήγησαν οι πολιτικές και οι πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. Καταρρίπτουν δε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας περί υποτιθέμενου «φουσκώματος» του ελλείμματος το 2009. Δυστυχώς, η δημοσιονομική κατάσταση την οποία παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν ακόμα χειρότερη και το έργο ανάταξης ακόμα μεγαλύτερο.
Στόχος αυτής της Κυβέρνησης είναι να λύσει τα προβλήματα και όχι να επιχειρεί να τα καλύψει. Εγγυηθήκαμε την ανεξαρτησία των αριθμών και της παραγωγής των στατιστικών της χώρας με νέους θεσμούς και μια ανεξάρτητη στατιστική αρχή και προχωρούμε με ταχύτατους ρυθμούς στη διόρθωση των πραγματικών προβλημάτων στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά".

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης