Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πολύ κοντά σε συμφωνία οι Ευρωπαίοι για Ελλάδα, τράπεζες και EFSF - Προανήγγειλαν νέο σχέδιο για το ελληνικό χρέος με μεγάλο haircut ίσως 50% ή 60% - Πυρά Σαρκοζί στις τράπεζες - "Δεν σέβονται κανέναν κανόνα"

Πολύ κοντά σε συμφωνία οι Ευρωπαίοι για Ελλάδα, τράπεζες και EFSF - Προανήγγειλαν νέο σχέδιο για το ελληνικό χρέος με μεγάλο haircut ίσως 50% ή 60% - Πυρά Σαρκοζί στις τράπεζες -
(upd3)Καταρχήν συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω των ζημιών που θα προέλθουν από τη συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέσω ανός νέου PSI που θα περιλαμβάνει haircut 50-60%, φαίνεται ότι επιτεύχθηκε κατά τις πρώτες ώρες της Συνόδου Κορυφής, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εν τω μεταξύ δεν αναμένονται αποφάσεις σήμερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι έχει βρεθεί λύση και για το ελληνικό ζήτημα, για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για την προστασία των χωρών της Ευρωζώνης. Λύσεις δεν μπορούν να βρεθούν για το κάθε κομμάτι μεμονωμένα, αλλά μόνο σε συσχετισμό του ενός θέματος με το άλλο, ξεκαθάρισε.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου από τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον Νικολά Σαρκοζι, τον Ζοζέ Μπαρόζο και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, η Μέρκελ δικαιολογήθηκε και για την αργοπορία της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι κάνει αργά και διστακτικά βήματα γιατί πρέπει να προβλεφθεί και το μέλλον. Την Τετάρτη πρέπει να κάνουμε βήματα συνεκτικά και όχι να ασχοληθούμε μόνο με τις τράπεζες.
Παράλληλα ανέφερε ότι δεν θα συζητήσουν αλλαγές στις Συνθήκες. Η εμπιστοσύνη των αγορών θα ανακτηθεί μόνο αν κάνουν όλοι τη δουλειά τους σωστά, και αυτό θα διασφαλίσουμε η Γερμανία και η Γαλλία.«Δεν είναι κρίση του δικού μας νομίσματος αλλά μια κρίση υπερχρέωσης. Το ευρώ είναι το ενιαίο μας νόμισμα, και γι'αυτό δουλεύουμε, κατέληξε.
Η Καγκελάριος επανέλαβε πως ακόμα και η Σύνοδος της Τετάρτης δεν θα είναι το τελευταίο βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης και θα χρειαστούν επιπλέον βήματα, ενώ για την Ελλάδα απαιτείται μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση.  Όμως διευκρίνισε πως η Σύνοδος της Τετάρτης θα κάνει τα πρώτα σημαντικά βήματα.
«Με πόνο και δυσκολία μαθαίνουμε πως η δημιονομική μας πολιτική πρέπει να είναι διαφορετική στο μέλλον» ανέφερε η Μέρκελ.
Η καγκελάριος τόνισε πως η Ευρώπη μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά για αυτό κάνει σταθερά βήματα για να μπορεί να προβλέψει τα αποτελέσματα των αποφάσεων της. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι για τη μόχλευση του EFSF συζητήθηκαν δύο μοντέλα το Σάββατο στα οποία η ΕΚΤ δεν έχει ρόλο στην παρούσα φάση, ενώ επισήμανε ότι είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να αλλάξουν οι συνθήκες της ΕΕ.
Για το ύψος του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους δεν έδωσε σαφή απάντηση και παρέπεμψε εκ νέου στην Σύνοδο της Τετάρτης που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 το απόγευμα. Αμέσως μετά θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο και γιατί το χρηματοοικονομικό σύστημα δεν έχει σεβαστεί κανέναν κανόνα. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για να αποφευχθεί η καταστροφή, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε πως υπήρξε πρόοδος για τα θέματα της Ελλάδας και παρέπεμψε για περισσότερα στην Σύνοδο της Τετάρτης. Ειδικότερα ανέφερε πως «στο θέμα της Ελλάδας, τα πράγματα προοδεύουν», καθώς και ότι «οι εργασίες προχωρούν καλά, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες». Πρόσθεσε πως «θα συναντηθούμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη νέα δέσμη μέτρων» και κατέληξε λέγοντας πως «έχουμε όλοι τη συνείδηση πως την Τετάρτη θα βρεθεί συμφωνία που θα ΄καθησυχάσει΄ τη χρηματοπιστωτική κρίση».
Βερολίνο και Παρίσι -είπαν- έχουν συνείδηση της ειδικής ευθύνης τους και «μιλούν την ίδια φωνή», ενώ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι την Τετάρτη θα υπάρξουν «κοινές, φιλόδοξες και βιώσιμες απαντήσεις» στην κρίση.
«Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για να αποφευχθεί η καταστροφή. Εγώ και η καγκελάριος υπενθυμίσαμε στους εταίρους τη δέσμευσή μας για φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα θα πρέπει να ρυθμιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες στο σύνολό του. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό άλλα και παγκόσμιο» επισήμανε.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι «θα παρουσιάσουμε μια σειρά από μέτρα που θα πάρουμε με διαδικασίες fast track μέχρι το Δεκέμβριο». Χρειαζόμαστε άμεσες αποφάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής. «Έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε μέχρι το βράδυ και ελπίζω ότι θα έχουμε πρόοδο για την Ελλάδα, τις τράπεζες και το EFSF». Σύμφωνα πάντως με το κείμενο των συμπερασμάτων, τα μέτρα που θα διαμορφώνουν το σχέδιο ενίσχυσης και λειτουργίας των τραπεζών θα οριστικοποιηθούν στις 26 Οκτωβρίου.
«Η αναχρηματοδότηση των τραπεζών θα παίξει ρόλο και στην Ελλάδα. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε συμφωνία μέχρι την Τετάρτη», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.  «Δεν πρέπει να αλλάξουμε τις συνθήκες, αλλά αν χρειατεί να γίνουν μικρές αλλαγές αυτό δεν είναι θέμα ταμπού για εμάς».
Σε ό,τι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι συμφωνήθηκε να διερευνηθούν οι δυνατότητες για περιορισμένη αλλαγή των Συνθηκών και ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Πάντως, αποσαφήνισε ότι προκειμένου να ξεκινήσει συζήτηση για περιορισμένη αλλαγή των Συνθηκών θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία στο επίπεδο των 27.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών τοποθετούνται στα 108 δισ. ώστε να ενισχυθεί ο κλάδος μετά από μία οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, η οποία όπως όλα δείχνουν θα περιλαμβάνει και ένα haircut που μπορεί να ξεπεράσει το 50%.
Παράλληλα, να έχουν θέσει όριο στο δείκτη tier 1 το 9%, το οποίο πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012, αλλά οι τελικοί κανόνες θα εγκριθούν σήμερα από τη Σύνοδο Κορυφής. Στόχος είναι τα επιπλέον κεφάλαια να βρεθούν μέσα από τις αγορές. Σε περίπτωση που δεν είναι αυτό εφικτό, τότε οι τράπεζες θα αποταθούν στις κυβερνήσεις. Εάν και αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ρόλο αναλαμβάνει ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης, ο EFSF, για να ενισχύσει τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης