Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Την Παρασκευή ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης – Τρόικας για το νέο Μνημόνιο – Σε «συναγερμό» το οικονομικό επιτελείο για να κλείσουν οι εκκρεμότητες σε προϋπολογισμό , μεταρρυθμίσεις

Την Παρασκευή ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης – Τρόικας για το νέο Μνημόνιο – Σε «συναγερμό» το οικονομικό επιτελείο για να κλείσουν οι εκκρεμότητες σε προϋπολογισμό , μεταρρυθμίσεις
«Συναγερμό» έχει σημάνει  στην κυβέρνηση η άφιξη των αξιωματούχων  της Τρόικας την Παρασκευή στην Αθήνα.
Οι επιτελείς στο  υπουργείο Οικονομικών σπεύδουν να  τακτοποιήσουν τα ανοικτά μέτωπα που  έχουν στην οικονομία σε μια προσπάθεια  να φανούν συνεπείς απέναντι στις      δεσμεύσεις που έδωσαν στους ξένους.
H εικόνα που θα σχηματίσουν  οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών και της  Ουάσιγκτον θα είναι καθοριστική για  την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου.
Με την ελληνική οικονομία      να παραμένει «αφυδατωμένη» στο υπουργείο      Οικονομικών περιμένουν «πως και πως»      τα 8 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να πληρώσουν      μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο και      να καλύψουν άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις.
Το απόγευμα της Παρασκευής   οι επικεφαλής της Τρόικας θα έχουν   αναλυτική ενημέρωση από τα τεχνικά τα   οποία εδώ και μία εβδομάδα «ξεσκονίζουν»    τον προϋπολογισμό, τις ιδιωτικοποιήσεις και το μεταρρυθμιστικό   έργο που παραμένει   σε εκκρεμότητα από την κυβέρνηση.
Της ενημέρωσης θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις που θα  έχουν οι επικεφαλής της Τρόικας Πολ  Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ  με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί  το νέο Μνημόνιο που απορρέει από τη   δεύτερη δανειακή σύμβαση των 130 δις.  Ευρώ.
Από το ποσό αυτό επείγει  η εισροή των πρώτων 80 δις. ευρώ – εκ των  οποίων τα 60 δις. ευρώ θα κατευθυνθούν   προς τις τράπεζες για την ανταλλαγή των   ομολόγων.
Από  την Τρόικα αναμένει  η κυβέρνηση και το τελικό «οκ» για τον  προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος θα πρέπει   να έχει κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο      μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου.   
Άλλες, πηγές ωστόσο δεν    αποκλείουν ακόμη και την κατάθεση του   νέου προϋπολογισμού μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να ανησυχούν με το γεγονός   ότι το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού   αδυνατεί να κλείσει στο 8,5% και οδεύει   προς το 9% του ΑΕΠ ( 19,6 δις. Ευρώ).
Για το 2012 ο προϋπολογισμός στοχεύει σε ένα έλλειμμα 7,4%. Η ύφεση του χρόνου θα μειώσει ταχύτητα στο 2,8% από   5,5% φέτος με το συνολικό παραγωγικό   πλούτο της χώρας ( ΑΕΠ) να συρρικνώνεται   στα 212,6 δις. ευρώ.
Η ανεργία εκτιμάται  ότι από 15,4% φέτος θα αυξηθεί στο 17% του      χρόνου και η απασχόληση θα μειωθεί από  5,7% στο 2% αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός από 2,8% φέτος θα περιοριστεί στο 0,6% του  χρόνου.
Στην ατζέντα των    διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα θα βρεθούν επίσης η εργασιακή    εφεδρεία ( σ.σ.βρίσκεται σε εμβρυακό      στάδιο –αν και μέχρι τέλη του έτους      πρέπει να έχουν αποχωρήσει περίπου  30.000 δημόσιοι υπάλληλοι) τα κλειστά      επαγγέλματα και η αδράνεια που παρατηρείται    ως προς το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.    


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης