Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το παράλογο που έγινε πιθανό… Η Ελλάδα βλέπει την έξοδο από το ευρώ και οι αγορές τρέμουν τις επιπτώσεις

Το παράλογο που έγινε πιθανό… Η Ελλάδα βλέπει την έξοδο από το ευρώ και οι αγορές τρέμουν τις επιπτώσεις
Την ώρα που φεύγει το 2011 και έρχεται το 2012, η σκέψη των περισσότερων αναλυτών και επενδυτών πλέον βρίσκεται στο μέχρι πρότινος αδιανόητο σενάριο. Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ένα σενάριο που αν και μέχρι πριν από μερικούς μήνες θεωρείτο παράλογο, πλέον τα ταμπού έχουν σπάσει και η προοπτική φαντάζει όλο και πιο βέβαιη.
Οικονομολόγοι από την Deutsche Bank, προβλέπουν ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από την ομάδα των 17, συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των 10 πιο πιθανών και μεγαλύτερων κινδύνων εντός της Ευρωζώνης.
Μάλιστα κάνει μια ιστορική αναδρομή στην είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ και στον πολιτισμό της χώρας που συνέβαλε δραστικά στην απόφαση να ενταχθεί στην Ευρωζώνη, όμως, όπως αναφέρει, «οι Ευρωπαίοι... «παραπλανήθηκαν».
Στο 25-30% βλέπει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η Citigroup, στην τελευταία 2σέλιδη έκθεση της υπό τον τίτλο "Less Drama or More Drachma?" (λιγότερο δράμα ή περισσότερη δραχμή;), στην οποία και αναλύει τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, η Citi βλέπει ύφεση 4,9% το 2012, ενώ θεωρεί ότι εκτός από το haircut του 50% θα υπάρξει και νέο κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα πιθανότατα πριν από το 2013.
Σε αποτυχία είναι καταδικασμένη κάθε προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας, διαπιστώνουν οι αναλυτές των Financial Times, θεωρώντας ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να θεωρήσουν την έξοδο της Ελλάδας ως πολιτική επιλογή και όχι ως ταμπού.
Στη σημερινή τους ανάλυση οι FT θεωρούν ότι παρά το γεγονός ότι η έξοδος από την ευρωζώνη θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα, για την ίδια την ευρωζώνη μία ελεγχόμενη έξοδος θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμη. Άλλωστε η ελληνική οικονομία αντιστοιχεί μόλις στο 2% της ευρωζώνης, ενώ την ίδια ώρα θα μπορεί να ανακουφίσει τους Έλληνες από τις χειρότερες επιπτώσεις.
Εντός της ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα. Κάθε προσπάθεια να σωθεί η Ελλάδα αυξάνει περισσότερο το βάρος χρέους της χώρας, ενώ η οικονομία της συρρικνώνεται όπως και η δυνατότητά της να αποπληρώσει τα χρέη της.
Σε ειδική δημοσκόπηση που διεξήγαγε το BBC και στην οποία συμμετείχαν 34 Βρετανοί και άλλοι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, τους οποίους χρησιμοποιεί και ως συμβούλους της η Τράπεζα της Αγγλίας, καταγράφεται η βεβαιότητα για έξοδο από την ευρωζώνη χώρας- μέλους μέσα στο 2012. Αν επαληθευτεί τα 17 μέλη της θα μειωθούν. Η πλειονότητα των οικονομολόγων εκτιμά ότι η πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης είναι πιθανή σε ποσοστό 30% έως 40%. Ενας σημαντικός αριθμός οικονομολόγων, οι 25 από τους ερωτόμενους, εκτιμούν επίσης ότι το 2012 θα είναι χρονιά επιστροφής της ύφεσης για την Ευρώπη.
Μέσα στο 2012 είναι το πιθανότερο να δούμε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Observer, η οποία σε ανάλυση της επικαλούμενη αναλυτές του City κάνει λόγο για αναπόφευκτη πλέον υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας. Είναι πλέον κοινό μυστικό πως η Standard & Poors θα προχωρήσει σε υποβάθμιση, κατά δύο βαθμίδες, της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλία, μια ενέργεια που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη.
«Όταν ο Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι “μερικοί” σίγουρα δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν στο κλαμπ του ευρώ, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι εννοούσε την Ελλάδα... και δεν είναι η πρώτη φορά που οι καταχρεωμένοι Έλληνες ακούν ότι δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα», έγραφε πρόσφατα η βρετανική εφημερίδα Guardian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης