Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νέος άγριος εκβιασμός από την Τρόικα – Ζητά μέτρα 2 δισ. ευρώ για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο – Με αστερίσκο η έλευση των ξένων στις 16 Ιανουαρίου στην Αθήνα

 Νέος άγριος εκβιασμός από την Τρόικα – Ζητά μέτρα 2 δισ. ευρώ για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο – Με αστερίσκο η έλευση των ξένων στις 16 Ιανουαρίου στην Αθήνα
«Έκτακτο» πακέτο μέτρων 2 δισ. ευρώ ζητά η Τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ. Τα νέα μέτρα θα πρέπει να έχουν επιβληφθεί μέχρι την 16η Ιανουαρίου του 2012, διαφορετικά οι ξένοι απειλούν να μην ξανάρθουν στην Αθήνα.
Σύμφωναμε πληροφορίες, η Τρόικα ζητά διπλασιασμό του Τέλους επιτηδεύματος για 800.000 αυτοαπασχολούμενους από τα 500 ευρώ στα 1.000 ευρώ και κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30% σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βόρειες Σποράδες.

Μόνο από την αύξηση στο «χαράτσι» του Τέλους που ισοδυναμεί με νέο πλήγμα στα εισοδήματα του κάθε ελεύθερου επαγγελματία και επιτηδευματία, αναμένονται εισπράξεις 700 – 750 εκατ. ευρώ.
Η Τρόικα ζητά επίσης, νέο επαχθέστερο σύστημα φορολόγησης για τους δικηγόρους, μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κατάργηση επιδομάτων στο Δημόσιο ( σ.σ. υπόλοιπα Χριστουγέννων, Πάσχα, Αδείας, θέσεων ευθύνης, οικογενειακό, κίνητρο απόδοσης) και μειώσεις έως 30% σε όλα τα ειδικά μισθολόγια.
Πρόκειται για τα ειδικά καθεστώτα πληρωμής των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των δικαστικών, των καθηγητών ΑΕΙ – ΤΕΙ, των υπαλλήλων του διπλωματικού σώματος, της Υπηρεσίας πολιτικής Αεροπορίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και μια σειρά άλλων εργαζομένων στο Δημόσιο.
Στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν την πλήρη ένταξη των ειδικών αυτών καθεστώτων στον κορμό του ενιαίου μισθολογίου που τέθηκε από 1ης Νοεμβρίου σε εφαρμογή.
Στο μέτρο εμπίπτουν περίπου 300.000 εργαζόμενοι οι οποίοι το 2012 θα δουν τις αποδοχές τους να προσγειώνονται στα επίπεδα με τα οποία αμοίβονται σήμερα και οι υπόλοιποι συνάδελφοι τους στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις αποδοχές τους θα κοπούν και τα ειδικά επιδόματα που δίδονται με αυτά τα μισθολόγια.
Το «καρέ» των νέων μέτρων συμπληρώνει η επέκταση του μέτρου της εφεδρείας σε αστυνομικούς και στρατωτικούς.
Για τους ένστολους η Τρόικα ζήτησε μέχρι και απολύσεις, θεωρώντας εξωφρενικά μεγάλο τον αριθμό των 100.000 στρατιωτικών και 55.000 αστυνομικών που υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο.
Η πρόταση των δανειστών συνάντησε την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς.
Οι ξένοι συνεχίζουν πάντως να πιέζουν για την μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, για να πάρει «ανάσες» ο κρατικός προϋπολογισμός.
Άλλωστε μεγάλος μέρος αυτής της μισθοδοσίας εξακολουθεί να καλύπτει το υπουργείο Οικονομικών με εκδόσεις εντόκων γραμματίων στην εσωτερική αγορά που απορροφούσαν κυρίως οι τράπεζες.
Εφόσον η εφεδρεία ή οι απολύσεις στο Δημόσιο προχωρήσουν τότε θα περιορισθούν και οι εκδόσεις των συγκεκριμένων τίτλων. Για το 2012 πάντως έχουν προγραμματιστεί να εκδοθούν έντοκα γραμμάτια αξίας 17 δις. ευρώ.
Η λήψη του έκτακτου «πακέτου» των μέτρων αναφέρεται στο τελεσίγραφο που απέστειλε στον Λουκά Παπαδήμο η Τρόικα, η οποία θέτει τον όρο αυτό ως προϋπόθεση για την επικύρωση της Συμφωνίας για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.
Εφόσον η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην επιβολή του με το οποίο θα διορθώνονται οι δημοσιονομικές αστοχίες του 2011, τότε οι Τροικανοί αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ξανάρθουν στην Ελλάδα.
Η όλη εξέλιξη συνιστά μία νέα διαταραχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών που γείρει σοβαρά εμπόδια στις διαπραγματεύσεις.
Για τον Ευάγγελο Βεννιζέλο θα είναι η δεύτερη φορά που θα συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Έχει προηγηθεί ήδη ένα «ναυάγιο» σε αυτές τις διαπραγματεύσεις το οποίο κατέληξε στην εσπευσμένη αναχώρηση της Τρόικας.
Η Ελλάδα βρίσκονταν τότε μισό βήμα πριν από την διακοπή της χρηματοδότησης, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση οδηγείται και ώρα αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μεσοπρόθεσμο.
Oι ξένοι καταλογίζουν μεγάλες ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση που θεωρεί ότι έχει αποτύχει στις περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Όπως, στα κλειστά επαγγέλματα, στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, στην αγορά εργασίας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην μετταρύθμιση στον τομέα της Υγείας, στην Δημόσια διοίκηση, στην συρρίκνωση των Δημοσίων φορέων και των Οργανισμών και στην εργασιακή εφεδρεία.
Το τελεσίγραφο για νέα μέτρα έχει θορυβήσει την κυβέρνηση καθώς αποστέλλεται σε μια στιγμή που τα κρατικά ταμεία έχουν στεγνώνει και τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου έχουν περάσει στο κόκκινο.
Στο υπουργείο Οικονομικών προβληματίζονται με το μεγάλο ομολόγο των 13,9 δισ. ευρώ που λήγει τον Μάρτιο του 2012 και το οποίο συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους σκοπέλους.
Ωστόσο,το ομόλογο αυτό δεν αποτελεί τις μόνες δανειακές ανάγκες του Δημοσίου για το επόμενο έτος.
Στο πρώτο τρίμηνο λήγουν ομόλογα και έντοκα 19,1 δις. ευρώ και στο δεύτερο 13,2 δις. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις σε ομόλογα και έντοκα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 ανέρχονται σε 40,5 δις. ευρώ.
Μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να καλυφθούν τίτλοι αξίας 12,6 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 8,1 δις. ευρώ αφορούν σε ομόλογα, ενώ από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2012 το δημόσιο θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει τίτλους αξίας 5,5 δις. ευρώ.
Μπροστά σε αυτό το υπερμεγέθες πρόγραμμα δανειακών αναγκών, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να υποκύψει στις νέες απειλές της Τρόικας και να προχωρήσει στη λήψη του νέου «διορθωτικού» πακέτου των μέτρων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης