Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συναγερμός στην κυβέρνηση για να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα του Μεσοπρόθεσμου πριν την έλευση της Τρόικας

Συναγερμός στην κυβέρνηση για να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα του Μεσοπρόθεσμου πριν την έλευση της Τρόικας
«Επί ποδός» βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία έχει δώδεκα μέρες στην διάθεση της μέχρι την έλευσης της Τρόικας, για να αποκρυσταλλώσει τα νέα μέτρα που θα κλείσουν την «τρύπα» των 2 δισ. ευρώ του 2011 και θα επικυρώσουν τη συμφωνία για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ. Ήδη, από χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Λουκά Παπαδήμο εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που ξεκινούν με τους πιστωτές της χώρας· οι οποίοι όπως έχουν ήδη ενημερωθεί από τα τεχνικά κλιμάκια, το έλλειμμα του 2011 φαίνεται να εδραιώνεται στο διψήφιο ποσοστό του 10% του ΑΕΠ.
Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, βρέθηκαν η πορεία ανταλλαγής των ομολόγων ( PSI+), το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις εκκρεμότητες του Μεσοπρόθεσμου και οι τελικές διευθετήσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.Οι επαφές αυτές θα πυκνώσουν τις επόμενες μέρες, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δίνοντας έμφαση στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έχει η χώρα το επόμενο διάστημα. Ερωτηθείς για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων τόνισε ότι «πολλά από αυτά τα ζητήματα έχουν κλείσει με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αν μείνουν ορισμένα, θα κλείσουν αργότερα».
Για την Τρόικα όμως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων παραμένει ατελής. Στις εκθέσεις τους για την πέπτη αναθέρωση του Μνημονίου τόσο η Ε. Ε. όσο και το ΔΝΤ επισημαίνουν ότι το όλο θέμα θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τον Μάρτιο. Στις επαφές που θα έχει το επόμενο δεκαπενθήμερο ο Ευάγγελος με τους ξένους αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι πιστωτές και τα οποία πρόκειται να ενταχθούν στο νέο Μνημόνιο.
Οι νέες παρεμβάσεις σχετίζονται με τις πιέσεις που ασκεί η Τρόικα για έλλειμα 6,5% το 2012. Πρόκειται για ένα στόχο που θεωρείται απίθανος να προσεγγιστεί από την στιγμή που το 2011 εκτιμάται ότι θα κλείσει με αστοχίες τουλάχιστον 2 δις. ευρώ στα έσοδα ( σ.σ. τέλος Φεβρουαρίου θα κλείσει ταμειακά ο προϋπολογισμός του 2011, ο οποίος στο εντεκάμηνο εμφανίζει μαύρη τρύπα φθάνει τα 3,5 δισ. ευρώ).
Εξέλιξη η οποία «στέλνει» το φετινό έλλειμα στο 10% από 9% που εκτιμούσαν στο υπουργείο Οικονομικών. Για να καλυφθεί η απόσταση των τρισήμισι ποσοστιαίων μονάδων μέχρι το 6,5% που είναι ο στόχος για το έλλειμμα του 2012, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα 2 δις. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό πακέτο μέτρων ττου 2012 θα ξεπεράσει τα 11,1 δις. ευρώ μαζί με αυτά που προβλέπει ήδη ο κρατικός προυπολογισμός ενώ εκκρεμεί μία ακόμη δέσμη μέτρων 13,74 δις. ευρώ που αφορά στην τριετία 2013 -2015. Αυτό το πακέτο θα έχει οριστικοποιηθεί έως τον Ιούνιο του 2012.


Μ.Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης