Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αυτόφωρο για όσους έχουν χρέη 150.001 ευρώ προς στο ΙΚΑ - Δικηγορικές εταιρίες αναλάμβανουν την είσπραξη χρεών του Δημοσίου – Αντικειμενικά κριτήρια για 800.000 αυτοαπασχολούμενους

Αυτόφωρο για όσους έχουν χρέη 150.001 ευρώ προς στο ΙΚΑ - Δικηγορικές εταιρίες αναλάμβανουν την είσπραξη χρεών του Δημοσίου – Αντικειμενικά κριτήρια για 800.000 αυτοαπασχολούμενους
Αυτόφωρο για όσους έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προς το ΙΚΑ αλλά και νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών με δυνατότητα με δυνατότητα πληρωμής «σε είδος» (μέσω ανταλλαγής εμπραγμάτων δικαιωμάτων π.χ. ακινήτων), προβλέπει πολυνομοσχέδιο – «σκούπα» με το οποίο επιχειρείται να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης.
Το πολυνομοσχέδιο που αποτέλεσε το κυρίως «πιάτο» στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναθέτει την είσπραξη όλων των χρεών του Δημοσίου σε ιδιωτικές εταιρίες ενώ καθιερώνει αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης για 800.000 περίπου αυτοαπασχολούμενους.
Τα νέα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά σε σχέση με αυτά που είχε επιβάλλει το 1996 ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Στοιχεία όπως, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, οι επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα, ο τόπος και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος, η επιφάνεια της επαγγελματικής εγκατάστασης, οι μισθολογικές δαπάνες, το μεικτό ποσοστό κέρδους ανάλογα με το είδος των πωλούμενων αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών και οι λειτουργικές δαπάνες, θα χρησιμοποεί πλέον η Εφορία για να υπολογίσει το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών.
Κεντρική θέση στο νομοσχέδιο έχει η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 42 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα κρατικά έσοδα πετάει στους οφειλέτες το «τυράκι»της διαγραφής των προστίμων. Με το πολυνομοσχέδιο καθιερώνονται εκπτώσεις έως 90% σε αυτά τα πρόστιμα. Με τη νέα ρύθμιση οι οφειλές μπορούν να εξοφληθούν σε 60 δόσεις, ενώ το ελάχιστο ποσό της κάθε δόσης κατεβαίνει στα 100 ευρώ τον μήνα αντί 500 και 1.000 που ίσχυε με τις προηγούμενες. Δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση έχουν και οι οφειλέτες που απλωλεσαν προηγούμενες ρυθμίσεις.

Με εφάπαξ εξόφληση απαλλάσσονται κατά 100% των προσαυξήσεων. Οι δόσεις με τις αντίστοιχες εκπτώσεις από τις προσαυξήσεις έχουν ως εξής:
-Για 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων.
-Για 13 έως 24 δόσεις διαγράφεται το 75%.
-Για 25 έως 36 δόσεις διαγράφεται το 60%.
-Για 37 έως 48 δόσεις διαγράφεται το 45%.
-Για 49 δόσεις και άνω διαγράφεται το 25%.

Με διάταξη που ενσωματανώνεται στο πολυνομοσχέδιο καθιερώνονται διευκολύνσεις πληρωμής για όσους θέλουν να πουλήσουν ένα ακίνητο ενώ είναι ταυτόχρονα και οφειλέτες του Δημοσίου. Θα επιτρέπεται η χoρήγηση φορολογικής ενημερότητας εφόσον ο ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει το ακίνητο, με τη δέσμευση πως με τα έσοδα που θα εισπράξει από την πώληση θα εξοφλήσει το δημόσιο. Εναλλακτικά προτείνεται να μπορεί και να εκχωρεί στο δημόσιο τα εμπράγματα δικαιώματά του επί ακινήτων.
Επίσης, στο αυτόφωρο θα οδηγούνται στο εξής οι οφειλέτες του ΙΚΑ που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ και δεν προχωρούν σε διακανονισμό, ενώ αυστηριοποιείται ο Πτωχευτικός Κώδικας. Για να γίνει δεκτή η αίτηση πτώχευσης μίας εταιρίας, θα πρέπει να έχει ενημερωθεί 20 μέρες πριν την εφορία.
Τέλος, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δύο τοις χιλίοις(2%ο) στον δανεισμό μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών που πραγματοποιείται εξωχρηματιστηριακά.
Με άλλη διάταξη επεκτείνεται η χρήση του φορολογικού πιστοποιητικού, ώστε οι Ανώνυμες Εταιρίες και οι Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης που δεν ελέγχονται από νόμιμους ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία, να ελέγχονται υποχρεωτικά πλέον από Φοροτέχνες - Ελεγκτές Ειδικών Προσόντων (ΦΕΕΠ) που εργάζονται σε Φοροελεγκτικές Εταιρίες.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης