Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τι περιμένουμε από τη συνάντηση Σαρκοζί – Μέρκελ – ING και Credit Suisse οριοθετούν τρία συμπεράσματα που θα πρέπει οι επενδυτές να εξάγουν

Τι περιμένουμε από τη συνάντηση Σαρκοζί – Μέρκελ – ING και Credit Suisse οριοθετούν τρία συμπεράσματα που θα πρέπει οι επενδυτές να εξάγουν
Στο επίκεντρο των οικονομικών αναλύσεων έχουν βρεθεί για ακόμη μία φορά ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκέλα Μέρκελ, ενόψει μάλιστα και της συνάντησης τους σήμερα  Δευτέρα στο Παρίσι.
Για τους αναλυτές της ING δύο είναι τα βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές, ώστε να εξάγουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα από τη συνάντηση αυτή. Εάν ξεκαθαρίσουν οι δύο ηγέτες το σχέδιο τους για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της ζώνης. Δηλαδή αν το σχέδιο τους σημάνει περισσότερα απευθείας κεφάλαια για τις αδύναμες χώρες ή πιο επιθετική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και το δεύτερο ζήτημα είναι ποια θα είναι η στρατηγική τους για την ανάπτυξη, την ώρα μάλιστα που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν ακόμη πιο σκληρή λιτότητα.
Οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν ότι αν όλοι στην Ευρώπη σφίξουν ακόμη περισσότερο τα λουριά της λιτότητας, οι επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη θα είναι πολύ μεγάλες. Η εμπιστοσύνη των αγορών και των επιχειρηματιών έχει χαθεί όχι μόνο από την εξέλιξη της κρίσης αλλά και από την απουσία πολιτικής απάντησης. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δοθεί μία απάντηση για το πώς θα επανεκκινηθεί η οικονομία την ώρα που όλα δείχνουν ότι επιστρέφει στην ύφεση, αναφέρει η ING.
Από τη μεριά της, η Credit Suisse, επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να στοιχειοθετήσουν τα τρία στάδια που θα πρέπει να καλύψει σιγά σιγά η δημοσιονομική ένωση. Το πρώτο στάδιο, και το πιο εύκολο, είναι να τηρηθούν τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και να επιστρέψουν όλες οι κυβερνήσεις το έλλειμμα τους κάτω από το 3% και το χρέος τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ.
Το δεύτερο στάδιο είναι να προωθηθεί η δημοσιονομική ένωση σε ένα πλαίσιο κοινού εισοδήματος και φόρου σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Και το τρίτο στάδιο είναι να υπάρξει κοινή φορολογική κλίμακα για όλα τα πρόσωπα της ζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης