Τελευταία Νέα
Ελλάδα

"Η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη" δηλώνει στενός συνεργάτης του Σόιμπλε - "Αμφίβολο το μέλλον του ευρώ"

Την άποψη ότι «η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη», εξέφρασε ο Κλέμενς Φούεστ, καθηγητής του φορολογικού δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στενός συνεργάτης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «Βήμα». Σύμφωνα με τον Φούεστ, «η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να διεκδικήσει καλύτερο διακανονισμό, αν δήλωνε ανοιχτά ότι δεν μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της».
Ο Φούεστ χαρακτήρισε «υπερβολική» την δήλωση του Προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, ότι «επιστροφή στη δραχμή θα είναι κόλαση». Οι ζημίες θα ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, «καταστροφή, πάντως, δεν θα ήταν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το haircut κατά 50% στο ελληνικό χρέος δεν είναι αρκετό, καθώς «δεν είναι συνδεδεμένο με ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας, που θα μείωνε το συσσωρευμένο χρέος στο 120% του ετήσιου ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος το 2020», εκφράζοντας, παράλληλα, την άποψη ότι «η συμμετοχή σε αυτό πρέπει να είναι υποχρεωτική».
Ο Φούεστ εμφανίζεται, επίσης, απαισιόδοξος, αναφορικά με το μέλλον της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι «ο κίνδυνος να φύγει η µία ή η άλλη χώρα από την ευρωζώνη είναι υπαρκτός. Δεν να το αποκλείσω και για την Ελλάδα».
Ωστόσο, ο κίνδυνος από μία τέτοια εξέλιξη, «είναι µια αλυσιδωτή αντίδραση», τόνισε ο ίδιος, εξηγώντας, πως «οι άνθρωποι σε άλλες προβληματικές χώρες θα μπορούσαν να φοβηθούν ότι και οι δικές τους κυβερνήσεις θα επέλεγαν τη λύση της εξόδου. Σε τέτοια περίπτωση θα έκαναν επιδροµή στις τράπεζες για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης