Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Fitch: Επικίνδυνη η Ελλάδα για την ευρωζώνη - Σε κρίσιμη καμπή η Ιταλία - Απίθανη η υποβάθμιση της Γαλλίας μέσα στο 2012 - Κατά μία ή δύο βαθμίδες η υποβάθμιση των αδύναμων της ευρωζώνης που θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους Ιανουαρίου

tags :
Fitch: Επικίνδυνη η Ελλάδα για την ευρωζώνη - Σε κρίσιμη καμπή η Ιταλία - Απίθανη η υποβάθμιση της Γαλλίας μέσα στο 2012 - Κατά μία ή δύο βαθμίδες η υποβάθμιση των αδύναμων της ευρωζώνης που θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους Ιανουαρίου
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την Ελλάδα,  από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, καθώς θεωρεί ότι ένα haircut 60% δεν θα οδηγήσει στην άμεση μείωση του χρέους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής δημοσιονομικών του οίκου αξιολόγησης Fitch, J. Parker, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μπορεί να αποκλειστεί, προοπτική που αν επιβεβαιωθεί τότε η ευρωζώνη θα ζήσει πολύ άσχημες στιγμές. Η κρίση θα ενταθεί, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε ακραίες καταστάσεις.
Ο Parker, έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για την Ιταλία. Δεν έχει επιτευχθεί η δημιουργία ενός τείχους προστασίας για την Ιταλία, με αποτέλεσμα να αποτελεί βασική πηγή ανησυχιών, δήλωσε χαρακτηριστικά, ουσιαστικά επικρίνοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Από την άλλη, ο Parker υπενθύμισε ότι οι αδύναμες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να υποβαθμιστούν κατά μία ή δύο βαθμίδες, ωστόσο απέκλεισε ενδεχόμενη υποβάθμιση της Γαλλίας μέσα στο έτος, παρόλο που γαλλικές τράπεζες δέχονται ισχυρές πιέσεις από την κρίση κρατικού χρέους. Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι η άριστη αξιολόγηση τόσο της Γερμανίας όσο και της Αυστρίας δεν κινδυνεύουν.
Ο Parker υποστήριξε ότι ένας πιο ενεργός ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση στην ευρωζώνη και να ανακόψει την μετάδοση της κρίσης χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο ο αξιωματούχος της Fitch εκτιμά ότι χρειάζεται περισσότερο ενεργή και ξεκάθαρη δέσμευση από την πλευρά της ΕΚΤ για να μετριαστούν οι κίνδυνοι από μια αυτοεκπληρούμενη κρίση ρευστότητας για τις χώρες της Ευρωζώνης.
Τέλος ο Parker γνωστοποίησε ότι η αξιολόγηση των έξι υπό αξιολόγηση χωρών θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, όταν και στο επίκεντρο θα βρεθούν κυρίως οι αδύναμες χώρες της ζώνης. Ακόμη ο Parker ανέφερε ότι με περίπου 2 τρισ. ευρώ χρηματοδοτικές ανάγκες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μέσα στο 2012, περίπου το μισό των κεφαλαίων που θα πρέπει να ανανεωθούν βρίσκεται σε κίνδυνο.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Fitch έχει ήδη θέσει σε καθεστώς παρακολούθησης τη Γαλλία από τον Δεκέμβριο, καλλιεργώντας τις ανησυχίες για την προοπτική η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να χάσει το τριπλά Α. Μάλιστα, στην αιτιολογική έκθεση που συνόδευε την προειδοποίηση της Γαλλίας η Fitch εκτιμούσε ότι το γαλλικό κυβερνητικό χρέος αναμένεται να κορυφωθεί με βάση το βασικό της σενάριο το 2014 στο περίπου 92% του ΑΕΠ, επίπεδο υψηλότερο από όλα τα υπόλοιπα κράτη με αξιολόγηση ΄AAA΄ με την εξαίρεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης