Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τι σηματοδοτεί η έλευση Ταμβακάκη στην ΕΤΕ και Πανταλάκη στην ΑΤΕ

Τι σηματοδοτεί η έλευση Ταμβακάκη στην ΕΤΕ και Πανταλάκη στην ΑΤΕ

Άμεσες και ραγδαίες είναι οι αλλαγές στις διοικήσεις των κρατικών τραπεζών.
Χθες  υπέβαλλαν την παραίτηση τους ο διοικητής της Εθνικής τράπεζας  Τ. Αράπογλου και ο αντιπρόεδρος του ομίλου Γ Πεχλιβανίδης.

Ως επικρατέστεροι αντικαταστάτες τους φέρονται ο Β. Ράπανος πρώην  διοικητής της Κτηματικής τράπεζας ως πρόεδρος  και ο Α. Ταμβακάκης πρώην υποδιοικητής της Εθνικής και τελευταία εκ των βασικών συνεργατών της οικογένειας Λάτση ως διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική τράπεζα.
Ταυτόχρονα τις προσεχείς ημέρες αναμένεται και η ανακοίνωση των νέων διοικητών σε ΑΤΕ και ΤΤ.
Με βάση πληροφορίες ο Θ Πανταλάκης αναλαμβάνει την θέση του διοικητή της ΑΤΕ αντικαθιστώντας τον Δ Μηλιάκο , υποδιοικητής της ΑΤΕ μάλλον αναλαμβάνει ο κ Σκουλαρίκης και η κ Τ. Λάζαρη θα καταλάβει  κατά πάσα πιθανότητα  την θέση της προέδρου του ΤΤ αντικαθιστώντας τον Α. Φιλιππίδη.
Σημειώνεται ότι η ΑΤΕ έχει συγκαλέσει στις 8 Δεκεμβρίου έκτακτη γενική συνέλευση με στόχο την αντικατάσταση της διοίκησης ενώ η αντίστοιχη γενική συνέλευση του ΤΤ έχει προσδιοριστεί στις 11 Δεκεμβρίου.



Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές σε Εθνική,  ΑΤΕ και ΤΤ



Χθες το απόγευμα ο διοικητής της Εθνικής τράπεζας  κάλεσε στο γραφείο του όλα τα βασικά στελέχη της τράπεζας για να τους ανακοινώσει την παραίτηση του.
Είχε προηγηθεί μια ανακοίνωση της Εθνικής τράπεζας  σύμφωνα με την οποία στις 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διοικητικό συμβούλιο ώστε να αντικατασταθούν μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Η παραίτηση Αράπογλου ήρθε νωρίτερα από την τακτική γενική συνέλευση της Εθνικής τράπεζας η οποία σχεδιάζονταν για τον Μάρτιο του 2010.
Πιθανότεροι αντικαταστάτες της διοίκησης Αράπογλου και Πεχλιβανίδη θα είναι ο Β Ράπανος και ο Α. Ταμβακάκης.
Η έλευση του Α. Ταμβακάκη στην Εθνική σηματοδοτεί αφενός την περαιτέρω ισχυροποίηση της τράπεζας καθώς πρόκειται για έμπειρο τραπεζικό στέλεχος αφετέρου αποδεικνύει ότι ο όμιλος Λάτση αποκτά πλέον άλλη δυναμική καθώς ένα από τα βασικά στελέχη του ομίλου αναλαμβάνει ουσιαστικά το management της Εθνικής , της  μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.
Σημαντικό ρόλο  στην πιθανή πλέον έλευση Ταμβακάκη διαδραμάτισε ο υπουργός επικρατείας  της Κυβέρνησης ο κ Παμπούκης ο οποίος είχε διετελέσει επί χρόνια νομικός σύμβουλος της οικογένειας Λάτση.
Είναι ξεκάθαρο ότι η οικογένεια Λάτση  αναβαθμίζεται περαιτέρω στα εγχώρια τραπεζικά δρώμενα ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να τελειώνει η κόντρα που είχε ξεσπάσει μεταξύ Εθνικής και Eurobank.
Οποιαδήποτε αναφορά περί σχεδίων συγχώνευσης μεταξύ Εθνικής και Eurobank αποτελούν σε αυτή την φάση τουλάχιστον απλά σενάρια και τίποτε άλλο.



Ο ρόλος Πανταλάκη στην ΑΤΕ



Η έλευση του μέχρι τώρα αντιπροέδρου της Πειραιώς Θ Πανταλάκη στην ΑΤΕ αυτομάτως δημιουργεί νέα δεδομένα.
Πρωτίστως ο Θ Πανταλάκης γνωρίζει καλά την τραπεζική αγορά άρα θα ακολουθήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης που ήδη έχει ξεκινήσει αποτελεσματικά από την διοίκηση Μηλιάκου.
Ταυτόχρονα όμως ο Θ Πανταλάκης είναι ξεκάθαρο ότι με την παρουσία του στην ΑΤΕ έμμεσα συμβάλει στην αναβάθμιση της Πειραιώς και της οικογένειας Βαρδινογιάννη.
Όσον αφορά τις πληροφορίες για διορισμό στο ΤΤ της κ Τ. Λάζαρη είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει management τα οποία θα ακολουθήσουν πιστά το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τις τράπεζες.
Τα σενάρια που κατά καιρούς έχουν αναφερθεί για συγχώνευση ΑΤΕ με ΤΤ δεν είναι σαφές αν θα υλοποιηθούν ή όχι ωστόσο παραμένουν ένα ενδεχόμενο.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης