Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στο "τρίγωνο του Διαβόλου" η ελληνική οικονομία

 Στο
Στη δίνη της ύφεσης στροβιλίζεται η ελληνική οικονομία που μετράει ήδη επτά πληγές στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Αυτές τις πληγές επιβεβαίωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή η οποία την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε ένα πραγματικό «κρεσέντο» αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων.
Η αρχή έγινε με την συρρίκνωση του εθνικού πλούτου κατά 2,5% στο πρώτο τρίμηνο και ακολούθησε η «βουτιά» της οικοδομικής δραστηριότητας, των επενδύσεων και της βιομηχανικής παραγωγής.               
Πρόκειται για τις  πάλαι ποτέ μεγάλες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν τη  λοκομοτίβα του τρένου της ανάπτυξης.
Φέτος υπέκυψαν για τα καλά στην οικονομική κρίση και ως  «σωτήρας» για την  ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται  παραοικονομία.   Η ύφεση με την σιερά της  δυσχεραίνει τα σχέδια υλοποίησης των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με την είσπραξη πρόσθετων φόρων.
Οι περιορισμένες αγορές αγαθών που κάνουν τα περισσότερα νοικοκυριά, οδηγούν σε σημαντική πτώση της κατανάλωσης. Από την στιγμή που περιορίζονται οι καθημερινές δαπάνες και παγώνουν οι μεγάλες αγορές, το κράτος δεν εισπράττει τους προβλεπόμενους φόρους (π.χ. όπως ο ΦΠΑ).
Η στάση των αγορών προκαλεί με την σειρά της πιέσεις σε όλο τον κύκλο της παραγωγής και του εμπορίου, χονδρικού και λιανικού, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αναστέλλουν επενδυτικά σχέδια, να μειώνουν προσωπικό ή ακόμη και να κλείνουν.            

Ανάπτυξη:
«Στεγνώνει» από καύσιμα φέτος η μηχανή της ανάπτυξης οδηγώντας έτσι την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα αγγίξει φέτος τα επίπεδα του 4% ( -2,5% στο πρώτο τρίμηνο)  σκιαγραφώντας το μέγεθος της τρικυμίας που θα καλύψει φέτος το  περιβάλλον της οικονομίας. Καίριοι κλάδοι όπως η βιομηχανική παραγωγή, η οικοδομική δραστηριότητα, το εμπόριο κλπ. εδώ και δύο χρόνια  στροβιλίζονται ήδη στη δίνη της οικονομική κρίσης. «Καταλύτης για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ίσως αποδειχθεί η παραοικονομία», εκτιμά ο ΟΟΣΑ, κρούοντας παράλληλα το καμπανάκι των μεταρρυθμίσεων στην κυβέρνηση. Η ύφεση δυσχεραίνει τα σχέδια υλοποίησης των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με την είσπραξη πρόσθετων φόρων. Οι περιορισμένες αγορές αγαθών που κάνουν τα περισσότερα νοικοκυριά, οδηγούν σε σημαντική πτώση της κατανάλωσης. Από την στιγμή που περιορίζονται οι καθημερινές δαπάνες και παγώνουν οι μεγάλες αγορές, το κράτος δεν εισπράττει τους προβλεπόμενους φόρους (π.χ. όπως ο ΦΠΑ). Η στάση των αγορών προκαλεί με την σειρά της πιέσεις σε όλο τον κύκλο της παραγωγής και του εμπορίου, χονδρικού και λιανικού, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αναστέλλουν επενδυτικά σχέδια, να μειώνουν προσωπικό ή ακόμη και να κλείνουν.

Πληθωρισμός
: Άλμα έκανε ο πληθωρισμός τον Μάιο και εκτοξεύτηκε στα ύψη- ρεκόρ του 5,4% από 4,8% που ήταν τον Απρίλιο. Οι αυξήσεις στον ΕΦΚ των καύσιμων αλλά και του ΦΠΑ  ήταν αυτές που πυροδότησαν το νέο  κύμα  ανατιμήσεων, το οποίο- όπως λένε άνθρωποι της αγοράς- θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Μεγάλοι χαμένοι από την έκρηξη του πληθωρισμού οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται για έναν πρόσθετο λόγο (εκτός από τα μέτρα λιτότητας), τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς η ακρίβεια κάνει τα ελληνικά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές. Την άσχημη κατάσταση αναμένεται να επιδεινώσει η  νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από τον Ιούλιο, καθώς  μπορεί οι επιχειρήσεις  να  απορρόφησαν την πρώτη αύξηση του φόρου ( ολόκληρη ή μέρος  αυτής ) με σκοπό να προσελκύσουν καταναλωτές,  αδυνατούν όμως να πράξουν το ίδιο και με την δεύτερη.  Η πρακτική αυτή στην ουσία μετέθεσε τις ανατιμήσεις για τους επόμενους μήνες. Στην Ελλάδα ο στασιμοπληθωρισμός χτυπάει την πόρτα, λόγω όλων των παραπάνω αλλά και της κερδοσκοπίας, η οποία δρα ανεξέλεγκτη ακόμα και εν μέσω ύφεσης.

Ανεργία: Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία στη χώρα μας, η οποία έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2004 και με την ανεργία των νέων να «σκαρφαλώνει» στα επίπεδα του 32%. Η ανεργία ανήλθε τον Φεβρουάριο του 2010 σε 12,1% έναντι 9,1% τον αντίστοιχο μήνα του 2009 και 11,3% τον Ιανουάριο του 2010. Δηλαδή, μέσα σε ένα έτος οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 34,2% φθάνοντας τις 605.277! Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για το μέλλον, αφού λιτότητα και ανεργία πηγαίνουν μαζί, λένε οι ειδικοί και προειδοποιούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά.

Βιομηχανική παραγωγή: Διαρκή συρρίκνωση υφίσταται μήνα με το μήνα ο κλάδος της βιομηχανικής παραγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ  τον Απρίλιο  του 2009 ο δείκτης «έγραψε» απώλειες της τάξης του 5,1 10,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα εξαιτίας της αρνητικής επιρροής που ασκεί στον κλάδο η διεθνή οικονομική κρίση.
Οικοδομική δραστηριότητα:  Στον ρυθμό της οικονομικής κρίσης κινείται  ο κατασκευαστικός κλάδος καταδεικνύοντας έτσι το μέγεθος των προβλημάτων  που υπάρχουν στον χώρο της κτηματαγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 εμφανίζει μείωση κατά 13,3% στον αριθμό των αδειών, κατά 23,3% στην επιφάνεια και κατά 28% στον Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά του μεγέθους των πιέσεων που δέχεται η ανάπτυξη, καθώς ο κλάδος της οικοδομής αποτελεί την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, αφού η συμμετοχή του στη διαμόρφωση του ΑΕΠ ξεπερνά το 20%.
Δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία: Νέα  εκτίναξη  του πληθωρισμού προοιωνίζει η αύξηση κατά 9,8% του γενικού δείκτη τιμών παραγωγού στην βιομηχανία τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η ανοδική τάση του δείκτη προειδοποιεί για τις αυξήσεις που έρχονται σε μια σειρά  προϊόντων  μετά την αύξηση που καταγράφεται στις πρώτες ύλες. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί και την αδυναμία της δευτερογενούς παραγωγής να αντέξει τον εισαγόμενο ανταγωνισμό.      
ΧΑ: Η αποτίμηση του ΧΑ είναι κάτω από το 25% του ΑΕΠ με την αποκλειστική ευθύνη να έχει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Το λεγόμενο από τους ξένους country risk τους έχει μετατρέψει εδώ και επτά μήνες σε μόνιμους πωλητές. Η κατάρρευση των τιμών δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να «τρέξει» το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων  ή να εισάγει εταιρείες  στο Χρηματιστήριο.

Μ. Χριστοδούλου
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης