Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Δεν κερδίζει το ευρώ… χάνει το δολάριο

tags :
Δεν κερδίζει το ευρώ… χάνει το δολάριο
Έδαφος φαίνεται να χάνει το δολάριο έναντι των υπολοίπων νομισμάτων το τελευταίο διάστημα, αφήνοντας το πεδίο ανόδου του ευρωπαϊκού νομίσματος ανοιχτό ώστε να επανέλθει στα επίπεδα του 1,30 δολ...

Αν και μερίδα των αναλυτών αποδίδει την ενίσχυση του ευρώ στη σχετική «ανακούφιση» που παρείχαν στις αγορές τα θετικά αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών (που ανακοινώθηκαν αργά την Παρασκευή), δεν λείπουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι το δολάριο χάνει έδαφος, υπό τα διφορούμενα αποτελέσματα που αναμένονται για την αμερικανική οικονομία.
Το ευρώ έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,2925 δολάρια, στα 112,490 γιεν, στο 0,83410 με τη στερλίνα και στο 1,3576 με το ελβετικό φράγκο. Αυτό το μήνα, το ευρώ έχει σημειώσει άνοδο 5,5%, καθώς οι ανησυχίες καθησυχάστηκαν εν μέρει σχετικά με την ικανότητα των κυβερνήσεων να συγκρατήσουν τα χρέη, ενώ ο δείκτης του δολαρίου, που δείχνει τη διακύμανση του αμερικανικού νομίσματος έναντι των βασικότερων νομισμάτων παγκοσμίως έχει κατέλθει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο.
Σύμφωνα με τον Τζιμ Ρίντ της Deutsche Bank, η άνοδος του ευρώ αποδίδεται κυρίως στα αρνητικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, που οδηγούν σε κάμψη το δολάριο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Goldman Sachs η οποία αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για την πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος εκτιμώντας ότι η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου θα φτάσει σε διάστημα έξι μηνών στο 1,35, ενώ σε ορίζοντα 12μήνου το 1,38. Μόλις ενάμιση μήνα πριν ο οίκος τοποθετούσε την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1,15.
Από την άλλη μεριά, περισσότερο μετριοπαθή στάση κρατά η UBS για το ευρωδολάριο, καθώς βλέπει το ευρωπαϊκό νόμισμα να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και περισσότερων ετών, ήτοι στα 1,15 δολάρια μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, καθώς δε θεωρεί ικανά τα αποτελέσματα των stress tests στον τραπεζικό κλάδο να αλλάξουν το κλίμα για την πορεία της ευρωπαϊκής κρίσης. Το επίπεδο του 1,15 δολ. για το ευρώ είναι το χαμηλότερο από το Νοέμβριο του 2003.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης