Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σχέδιο 4 σημείων για την ενίσχυση των κρατικών εσόδων - Προβλέπει την άμεση είσπραξη των φόρων από εισόδημα, ακίνητα και ληξιπρόθεσμες οφειλές - Εντολές Γ. Ζανιά για "κυνήγι" σε μεγαλοφοροφυγάδες

Σχέδιο 4 σημείων για την ενίσχυση των κρατικών εσόδων - Προβλέπει την άμεση είσπραξη των φόρων από εισόδημα, ακίνητα και ληξιπρόθεσμες οφειλές - Εντολές Γ. Ζανιά  για
Σχέδιο «4 σημείων» για την ανάκαμψη των δημοσίων εσόδων που βρίσκονται σε πτωτική τροχιά, επιστρατεύει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς. Το σχέδιο προβλέπει την άμεση είσπραξη όλων των φόρων και των Τελών που έχουν επιβληθεί σε εισόδημα και ακίνητα αλλά και των ληξιπρόθεσμων χρεών από οφειλέτες με  μεγάλη ακίνητη στην κατοχή τους που δυσκολεύονται όμως να βρουν την πόρτα της Εφορίας.
Κατά τις πληροφορίες, ο Γιώργος Ζανιάς έχει δώσει εντολή να κλείσει το μέτωπο των «ανοικτών λογαριασμών»  που έχουν φορολογούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων και με την Εφορία ενώ τάχιστα θα πρέπει να εκκαθαριστούν και οι φάκελοι με τις υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που εκκρεμούν στις Δ.Ο.Υ.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι υπάρχει άλλη μία δεξαμενή εσόδων, αυτή με τα βεβαιωμένα ποσά από τους φόρους και τα πρόστιμα που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί άμεσα. Τουλάχιστον 1 δις. ευρώ θα είχαν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία  εάν το υπουργείο Οικονομικών προχωρούσε έγκαιρα στην στελέχωση της Επιτροπής  Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών  με το ρόλο «διαιτητή» που θα είχε για τις περιπτώσεις  που υπάρξουν διαφωνίες  για τα πρόστιμα ανάμεσα σε φορολογούμενους και διοικητικές αρχές.
Η Επιτροπή ενώ έχει συσταθεί από τις αρχές του 2011 ακόμη δεν έχει λειτουργήσει με αποτέλεσμα 2,5 δισ. ευρώ από βεβαιωμένους φόρους και πρόστιμα, που τα έχουν επιβάλει μετά από έλεγχο οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους σε επιχειρήσεις να μην έχουν εισπραχθεί.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μία κινητοποίηση να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της έστω μαζί με τους άλλους άξονες δράσης που θα τεθούν σε εφαρμογή να περιοριστούν οι αποκλίσεις στα έσοδα που είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Αναλυτικότερα το σχέδιο «4  σημείων» για τα έσοδα προβλέπει:

1.       Είσπραξη εσόδων από φόρους ακίνητης περιουσίας παρελθόντων ετών, η οποία έχει καθυστερήσει πάρα πολύ με αποτέλεσμα τα κρατικά ταμεία να έχουν στερηθεί εσόδωνύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Από τη Δευτέρα ξεκίνησε η σταδιακή αποστολή 1,28εκατομμυρίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2009, προερχόμενων από ισάριθμες δηλώσεις Ε9 των ετών 2005-2009, που εκκρεμούσαν ανεπεξέργαστες εδώ και 1,5 χρόνο. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε μέσω των ΕΛΤΑ τα πρώτα 240.000 από τα εναπομείναντα1.280.000 εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ 2009. Από τα σημειώματα αυτά περίπου 120.000-130.000είναι μηδενικά, ενώ τα υπόλοιπα 110.000-120.000 είναι χρεωστικά και αναγράφουν φόρους προς πληρωμή συνολικού ύψους 82,5 εκατ. ευρώ. Παραλήπτες των χρεωστικών σημειωμάτων θα είναι φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η-1-2009κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ εφόσον ήταν άγαμοι ή άνω των 200.000 ευρώ εφόσον ήταν έγγαμοι. Καθένας από αυτούς θα κληθεί να πληρώσει κατά μέσο όρο ένα ποσόν της τάξεως των690-750 ευρώ! Σε κάθε περίπτωση υπόχρεου φορολογούμενου, το ΕΤΑΚ του 2009, που αναγράφεται στο χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, έχει υπολογιστεί με συντελεστή 0,1% επί του υπολοίπου της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, το οποίο απέμεινε μετά την αφαίρεση του ισχύοντος κατά περίπτωση αφορολογήτου ορίου. Όσοι από τους υπόχρεους πληρωμής ΕΤΑΚ έτους 2009 κατείχαν την 1η-1-2009 ακίνητα  των παραπάνω κατηγοριών, συνολικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, θα κληθούν, με τα ίδια εκκαθαριστικά, να πληρώσουν έναν ακόμη φόρο, την έκτακτη εισφορά ακίνητης περιουσίας! Η εισφορά αυτή έχει υπολογιστεί από τη ΓΓΠΣ με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως 1% επί της συνολικής αξίας των ακινήτων που απομένει μετά την αφαίρεση του ποσού των 400.000 ευρώ. Η καταβολή του συνολικού ποσού οφειλής που αναγράφεται σε κάθε ένα από τα χρεωστικά εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ2009 πρέπει να γίνει εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του Ιουνίου, στις τράπεζες ή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.  Εάν η συνολική οφειλή είναι μικρότερη των 27 ευρώ, ο φορολογούμενος απαλλάσσεται από την υποχρέωση να την καταβάλλει. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν ταχυδρομηθεί και τα υπόλοιπα 1.040.000 εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ του έτους 2009. Από τα εκκαθαριστικά αυτά, όμως, μόνο τα 130.000 είναι χρεωστικά και το συνολικό ποσό φόρων που εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί από αυτά, μέχρι το τέλος Ιουλίου, δεν υπερβαίνει τα 21 εκατ. ευρώ.

2.       Επιτάχυνση της αποστολής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος προς όσους φορολογούμενους έχουν ήδη υποβάλει τις φετινές δηλώσεις τους. Τα φετινά εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος θα είναι «τσουχτερά» για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων καθώς θα περιλαμβάνουν όχι μόνο τις οφειλές από τον υπεραυξημένο φόρο επί των εισοδημάτων του 2011 αλλά και 2 ακόμη χαράτσια, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% επί των εισοδημάτων που υπερέβησαν τις 12.000 ευρώ το 2011και το τέλος επιτηδεύματος ύψους 400-500 ευρώ, για όσους άσκησαν ατομικώς επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα κατά τη διάρκεια του 2011. Η πρώτη «παρτίδα» εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος θα σταλεί την επόμενη εβδομάδα σε πάνω από 250.000φορολογούμενους που ήδη υπέβαλαν δηλώσεις. Υπολογίζεται ότι πάνω από 140.000 εξʼ αυτών θα κληθούν να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουνίου είτε σε 3 δόσεις μέχρι τα τέλη των μηνών Ιουνίου, Αυγούστου και Οκτωβρίου.

3.       Εντατικοποίηση των προσπαθειών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, με την άμεση εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος όσων οφειλετών δεν ανταποκρίνονται κατόπιν προειδοποιήσεων στις υποχρεώσεις άμεσης τακτοποίησης των συγκεκριμένων υποχρεώσεών τους. Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών  Γ. Ζανιάς κατά τις προχθεσινές συναντήσεις του με τους Διευθυντές της Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων και της Δ.Ο.Υ. Ψυχικού έδωσε εντολή να ασκηθούν έντονες πιέσεις προς τους επιχειρηματίες και ιδιώτες μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι κατέχουν ταυτόχρονα μεγάλη ακίνητη περιουσία, ώστε να προσέλθουν και να τακτοποιήσουν την εξόφληση των χρεών τους. Στο πλαίσιο αυτό οι Διευθυντές των δύο αυτών μεγάλων Δ.Ο.Υ. έλαβαν εντολές να προχωρήσουν σε άμεσες κατασχέσεις ακινήτων όσων οφειλετών δεν ανταποκριθούν στις ειδοποιήσεις για τακτοποίηση των χρεών τους, εντός των προθεσμιών που θα τους δοθούν.

4.       Κυνήγι των μεγαλοφοροφυγάδων που δεν έχουν αποδώσει στο Δημόσιο ποσά ΦΠΑ άνω των150.000 ευρώ ή έχουν χρησιμοποιήσει εικονικά τιμολόγια αξίας άνω των 300.000ευρώ για να μην καταβάλουν στο Δημόσιο ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Με εγκύκλιο που εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών και εστάλη στις Δ.Ο.Υ. την περασμένη Παρασκευή δόθηκαν εντολές για τον ορθό τρόπο εφαρμογής των μέτρων διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου που προβλέπονται σε περίπτωση διαπίστωσης μεγάλου ύψους φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο προβλέπεται ότι, σε περιπτώσεις επιχειρηματιών και φυσικών προσώπων των οποίων έχουν δεσμευτεί όλα τα ακίνητα περιουσιακάστοιχεία καθώς και το 50% των καταθέσεων στις τράπεζες, λόγω μη απόδοσης ΦΠΑ,ΦΜΥ ή άλλων παρακρατούμενων φόρων συνολικού ύψους άνω των 150.000 ευρώ ή λόγωχ ρήσης εικονικών φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 300.000 ευρώ, τα αιτήματα ολικής ή μερικής άρσης των συγκεκριμένων μέτρων που υποβάλουν οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να προωθούνται χωρίς καθυστέρηση στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ώστε να εξετάζονται από τον υπουργό Οικονομικών εγκαίρως, πριν εκπνεύσει η προβλεπόμενη από το νόμο τρίμηνη προθεσμία. Κι αυτό γιατί σε κάθε περίπτωση που παρέρχεται άπρακτη η συγκεκριμένη προθεσμία θεωρείται ότι ο υπουργός απέρριψε σιωπηρώς το αίτημα, οπότε αυτός στερείται από κει και πέρα της εξουσίας επανεξετάσεως της ουσίας της υποθέσεως των μέτρων, διότι η αρμοδιότητά του θεωρείται ότι έχει εξαντληθεί κατά χρόνο. Σε μια τέτοια περίπτωση δε, η παραπομπή της υποθέσεως στα διοικητικά δικαστήρια, μετά την άσκηση προσφυγής κατά της σιωπηρής αρνητικής απαντήσεως επί του αιτήματος άρσεως των μέτρων, έχει ως συνέπεια ο υπουργός να δεσμεύεται από την όποια δικαστική απόφαση εκδοθεί υπέρ του φορολογούμενου ακόμη και επί της ουσίας της υποθέσεως.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης