Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Έτσι θα γίνει η νέα περαίωση - Στα 6.000 ευρώ οι ελάχιστοι φόροι για τις επιχειρήσεις

Έτσι θα γίνει η νέα περαίωση - Στα 6.000 ευρώ οι ελάχιστοι φόροι για τις επιχειρήσεις
(Αποκλειστικό) Με  2.000 έως και 6.000 ευρώ κατ' ελάχιστον όλες οι φορολογικές παραβάσεις, όσο μεγάλες και να είναι μπορούν να παραγραφούν.
Αρκεί ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο ιδιοκτήτης μίας επιχείρησης , ο μέτοχος μίας  ανώνυμης εταιρείας ή μίας ΕΠΕ με ετήσια έσοδα έως 9 εκατ. ευρώ να αποφασίσει να μπει στη νέα ρύθμιση πληρώνοντας ποσά  από 200 έως 600 ευρώ για κάθε χρήση ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί ο καθένας.
Με τους επιπλέον φόρους που θα καταβάλει θα απαλλαγεί από  κάθε πιθανό έλεγχο της Εφορίας από τον οποίο θα «κυνηγηθούν»  όσοι  φορολογούμενοι αγνοήσουν το σημείωμα της περαίωσης για τη δεκαετία 2000 – 2009.
Εκτός της μεγάλης έκπτωσης  για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ το συνολικό ποσό του φόρου στο υπουργείο Οικονομικών προωθούν την καθιέρωση σημαντικού ποσοστού έκπτωσης, 50%  επί του συνολικού ποσού για τους επιχειρηματίες οι οποίοι ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν γλιστρήσει  στο αδίκημα της φοροδιαφυγής.
Η ρύθμιση που υπολογίζεται ότι θα δώσει «φιλί ζωής» στα έσοδα αφού προσδοκούνται εισπράξεις  πολύ μεγαλύτερες του 1,5 δις. ευρώ θα δίνει το δικαίωμα για κλείσιμο εκκρεμοτήτων, ακόμη και σε επαγγελματίες η υπόθεση των οποίων βρίσκεται ενώπιον των δικαστηρίων.
Αυτά αποφασίστηκαν σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και στην οποία συμμετείχαν οι δύο γενικοί γραμματείς Ηλίας Πλασκοβίτης και Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.
Αναλυτικότερα το σχέδιο της νέας περαίωσης προβλέπει τα εξής:
* Η απόφαση αφορά καταρχήν την ένταξη επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με ετήσιο τζίρο μέχρι 9 εκατ. ευρώ. Η επιτελική ομάδα εισηγείται την επέκταση και σε επιτηδευματίες με τζίρο μέχρι 15 εκατ. ευρώ, ενώ για το τι θα γίνει με τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τζίρους άνω των 15 εκατ. ευρώ η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.
* Εντάσσονται όλες ανεξαιρέτως οι ανέλεγκτες χρήσεις από το 2000 και μέχρι το 2009. Και θα υπάρξει παράταση των παραγραφόμενων χρήσεων μέχρι το 2004, ενώ για όσους τελικώς δεν περαιώσουν θα δοθεί νέα παράταση για να περάσουν από εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο.
*Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 500 ευρώ ανά έτος για να κλείσουν τα βιβλία τους.
*Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους με βιβλία Β' κατηγορίας (εμπορικές επιχειρήσεις, εταιρείες παροχής υπηρεσιών κ.λπ.) το ελάχιστο ποσό παραμένει στο επίπεδο των 500 ευρώ.
*Για τις επιχειρήσεις με βιβλία Α' κατηγορίας απαιτούνται 200 ευρώ ανά χρήση.
* Για τις εταιρείες με βιβλία Γ' κατηγορίας, καθιερώνεται ελάχιστο πλαφόν φόρου 600 ευρώ.
* Η προκαταβολή που πρέπει να δώσει κάποιος για να υπαχθεί στη ρύθμιση ανέρχεται στο  25% της συνολικής οφειλής, με ελάχιστη δόση τα 500 ευρώ.
* Αφορά στο σύνολο των υποθέσεων, μεταξύ αυτών όσες εκκρεμούν στα Δικαστήρια, οπότε αν συμβιβαστούν με την περαίωση θα κλείσουν τις χρήσεις τους.
* Του συστήματος δεν εξαιρούνται ούτε καν οι υποθέσεις με πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία. Μόνο που για αυτές θα ισχύσει ειδικός κανόνας υπολογισμού του φόρου συνυπολογισμού τους στον τζίρο, τον οποίο και θα προσαυξάνει, οπότε και θα προκύπτει υψηλότερος φόρος.
*Εξετάζεται ένα κίνητρο να είναι η μεγάλη έκπτωση για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ το συνολικό ποσό, ώστε να εισπραχθεί εντός του 2010 το μεγαλύτερο ή αν όχι το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ.
*Και ένα δεύτερο κίνητρο που συζητείται είναι η σημαντική έκπτωση 50% επί του συνολικού ποσού για τους επιτηδευματίες που δεν έχουν συλληφθεί ποτέ στο παρελθόν να έχουν φοροδιαφύγει.
* Της ρύθμισης θα εξαιρεθούν οι επιτηδευματίες που υπάγονται κάθε χρόνο στο σύστημα της αυτοπεραίωσης.
Υπολογίζεται ότι από τον ερχόμενο μήνα θα είναι έτοιμη η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων να τρέξει το πρόγραμμα έκδοσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της περαίωσης, καθώς πρέπει να ενταχθούν και οι τελευταίες χρήσεις 2007 -2009, που δεν είχαν μπει στην προηγούμενη ρύθμιση.
Εντωμεταξύ, την αύξηση κατά 1 ή 2 ποσοστιαίες μονάδες του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ 11% για το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών από τον Ιανουάριο του 2011φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης