Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ακριβή παρά τις βελτιώσεις παραμένει η περαίωση - Τον Οκτώβριο τα πρώτα "μπιλιετάκια"

  Ακριβή παρά τις βελτιώσεις παραμένει η περαίωση - Τον Οκτώβριο τα πρώτα
Με αλλαγές  στο  ποσό της προκαταβολής  και στον αριθμό των δόσεων της περαίωσης  πέρασε χθες από το Υπουργικό η νέα ρύθμιση για το κλείσιμο των φορολογικών εκκρεμοτήτων της τελευταίας δεκαετίας ( 2000 - 2009).
Παρά τις βελτιώσεις, η ρύθμιση παραμένει «τσουχτερή» αφού τα ελάχιστα ποσά κυμαίνονται ξεκινούν από τα 4.000 ευρώ για τις μικρές και φθάνουν τα 10.000 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Οι δόσεις της περαίωσης επιμηκύνονται σε 24 από 12 ήταν αρχικά, ενώ  προβλέπεται έκπτωση 10% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ποσού της οφειλής.
Κατά τις πληροφορίες, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη βουλή θα προβλέπει επίσης  χαμηλότερη προκαταβολή για την υπαγωγή ενός επιχειρηματία ή ενός μετόχου μίας  ανώνυμης εταιρίας ή μίας ΕΠΕ με ετήσια έσοδα έως 20 εκατ. ευρώ  στο  «καταφύγιο» της περαίωσης.
Το ποσό της προκαταβολής περιορίζεται στο 20% του επιπλέον φόρου ( σ.σ. 25% προέβλεπε το αρχικό σχέδιο) αν και οι εκπρόσωποι των φορέων κατά την διάρκεια της διαβούλευση επικαλούμενοι την οικονομική στενότητα ζήτησαν το ύψος αυτής να μην υπερβεί το 15%.
Εξαιρούνται της περαίωσης οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που είχαν ενταχθεί στην αυτοπεραίωση από το 2004. Η εξαίρεση αφορά μόνο μέχρι το 2007.
Εν τούτοις όσοι είχαν μπει σε δείγμα ελέγχου στη διάρκεια αυτής της τετραετίας πρέπει να ενταχθούν στην περαίωση για να κλείσουν τις χρήσεις τους.
Στη ρύθμιση πρέπει να μπουν και όσοι έκαναν αυτοπεραίωση την τελευταία διετία 2008 -2009, μόνο που θα τύχουν έκπτωσης 50% επί του οφειλόμενου φόρου.
Η αποστολή των ειδοποιητηρίων σε περίπου 1εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο στα μέσα Οκτωβρίου.
Η περαίωση αποτελεί τη σανίδα σωτηρίας για το φετινό προϋπολογισμό, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν 600 εκατ. ευρώ από 1,5 δις. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν συνολικά .
Οι παρατηρήσεις που έγιναν στο χθεσινό Υπουργικό από τα κυβερνητικά στελέχη ήταν κυρίως τεχνικές και προς την κατεύθυνση της βελτίωσης.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ζήτησε να ενταχθούν και οι εισηγμένες επιχειρήσεις, ενώ ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας φέρεται να ζήτησε την επέκταση της ρύθμισης σε επιχειρήσεις με τζίρους άνω των 20 εκατ. ευρώ με το σκεπτικό «να μην είναι έρμαια των εφοριακών».
Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη στάθηκε στην επιτάχυνση υλοποίησης του μέτρου, ώστε να προλάβουν να ταχυδρομηθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα μέχρι τέλος του έτους.
Αναλυτικότερα, οι τρεις αλλαγές  που εγκρίθηκαν στο χθεσινό Υπουργικό έχουν ως εξής:
1. Εξαιρούνται της περαίωσης οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που είχαν ενταχθεί στην αυτοπεραίωση από το 2004. Η εξαίρεση αφορά μόνο μέχρι το 2007. Εν τούτοις όσοι είχαν μπει σε δείγμα ελέγχου στη διάρκεια αυτής της τετραετίας πρέπει να ενταχθούν στην περαίωση για να κλείσουν τις χρήσεις τους. Στη ρύθμιση πρέπει να μπουν και όσοι έκαναν αυτοπεραίωση την τελευταία διετία 2008 -2009, μόνο που θα τύχουν έκπτωσης 50% επί του οφειλόμενου φόρου.
2. Μειώνεται στο 20% από 25% η προκαταβολή του οφειλόμενου φόρου της περαίωσης.
3. Ο αριθμός των δόσεων διπλασιάστηκε, στις 24 από 12 αρχικώς, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης όσων θέλουν να ενταχθούν, δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας.
Τα ελάχιστα ποσά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα –αν και αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μείωσής τους ακόμα και την ύστατη στιγμή στη Βουλή. Συνεπώς, το ελάχιστο ξεκινάει από 400 ευρώ ανά χρήση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (Α κατηγορίας), στα 700 ευρώ για μικρομεσαίες και ελεύθερους επαγγελματίες (Β κατηγορίας) και 1.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις (Γ κατηγορίας).
Παρέμειναν οι εξαιρέσεις εισηγμένων εταιρειών, μεγαλοϊδιοκτητών (ένταξη σε ΦΜΑΠ 2008) και όσων έχουν τζίρους άνω των 20 εκατ. ευρώ, ο βασικός συντελεστής στο 2% και η ελάχιστη δόση στα 500 ευρώ.
Στη ρύθμιση υπάγονται οι εκκρεμείς ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φορολογικών αντικειμένων της δεκαετίας 2000 -2009.
Ο φόρος ισούται με το γινόμενο των δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων, του βασικού συντελεστή 2%, του συντελεστή προοδευτικότητας (κυμαίνεται από 1 μέχρι 1,35 ανάλογα του τζίρου) και φόρου 20% πλην ΑΕ και ΕΠΕ που είναι 25%, με προσαύξηση 15-60% αναλόγως παράβασης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης