Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Economist: Οι αγορές "τρέμουν" μία ελληνική κυβέρνηση συνασπισμού - Παπανδρέου: «Αν δεν κερδίσω, η Ελλάδα θα ξαναψηφίσει»

Economist: Οι αγορές
Ενα κύμα πακέτων που περιείχαν μέσα πυρίτιδα προς την Α. Μέρκελ, τον Σ. Μπερλουσκόνι και τον Ν. Σαρκοζί ήταν αρκετό για να ξαναφουντώσει τις ανησυχίες για την Ελλάδα και τη δράση της τρομοκρατίας.
Όλα συνδέθηκαν με τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που η χώρα βρίσκεται λίγο πριν από τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτά αναφέρονται σε άρθρο στο περιοδικό The Economists, στο οποίο αναλύεται η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, κυρίως όμως σε πολιτικό επίπεδο.
Στο άρθρο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην επικοινωνιακή τακτική του πρωθυπουργού, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών. Η προοπτική αυτή, σε συνδυασμό με τη μεγάλη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης έναντι των μέτρων λιτότητας, έχουν εντείνει τις ανησυχίες των αγορών για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας. Ο φόβος, αφενός την αναβολής ορισμένων σημαντικών μεταρρυθμίσεων λόγω ενδεχόμενων εκλογών από τη μία μεριά, και αφετέρου το ενδεχόμενο να μην καταφέρει κάποιο κόμμα να πετύχει την απαιτούμενη αυτοδυναμία, ρίχνει λάδι σε μία φωτιά που σιγοκαίει από την αρχή του έτους.
Εάν οι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν καταφέρουν να επικρατήσουν, τότε ο Γ. Παπαπνδρέου είναι πολύ πιθανό να ζητήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του λαού, γράφει ο Economist. Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται πολύ περισσότερο, καθώς ούτε και η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει ξεπεράσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που προκάλεσαν οι πρόσφατες κυβερνήσεις της. Εάν προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ σε εκλογές το πιθανότερο σενάριο τότε μπορεί να είναι μία δυσκίνητη κυβέρνηση συνασπισμού.
Οι αγορές ανησυχούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μόλις ο Παπανδρέου έκανε γνωστές τις προθέσεις του τα spread εκτινάχθηκαν. Δε θεωρείται ότι μία κυβέρνηση συνασπισμού θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα που προβλέπεται στο Μνημόνιο θα ξεφύγει του χρονοδιαγράμματος. Οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας μας θα είναι μεγαλύτερες.

Παπανδρέου: «Αν δεν κερδίσω, η Ελλάδα θα ξαναψηφίσει»


Παραμένει στην άποψη του για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός, σε περίπτωση που οι Έλληνες δώσουν ηχηρό αρνητικό μήνυμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής, αυτή τη φορά σε συνέντευξή του στο ιταλικό περιοδικό «Panorama».
«Αν οι ομάδες συμφερόντων που πλήξαμε με τις μεταρρυθμίσεις μας, πούν 'φτάνει, πρέπει να σταματήσουμε τις αλλαγές που είναι σε εξέλιξη', τότε δεν μου μένει παρά να απευθυνθώ σε όλο τον ελληνικό λαό», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξη που τιτλοφορείται «Αν δεν κερδίσω, η Ελλάδα θα ξαναψηφίσει». «Τι είναι πιο ασταθές; Μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ή μια κυβέρνηση που διαθέτει λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει τις αλλαγές;», πρόσθεσε.
Στην ερώτηση αν «η χώρα είναι εκτός κινδύνου;», απαντά: «Ας το θέσουμε έτσι: είμαστε εκτός άμεσου κινδύνου χρεοκοπίας, αλλά πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία για να μην το διακινδυνεύσουμε». Ήμασταν σε μια κατάσταση επικείμενης χρεοκοπίας και ότι «έπρεπε να δωρίσουμε αίμα για να μπορέσει να επιζήσει ο ασθενής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης