Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Προειδοποιεί το ΔΝΤ για τις ανάγκες δανεισμού το 2011 των κρατών...

Προειδοποιεί το ΔΝΤ για τις ανάγκες δανεισμού το 2011 των κρατών...
Ζοφερές χαρακτηρίζονται οι προβλέψεις για το χρέος των μεγάλων οικονομιών το 2011, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το επόμενο έτος, δεκαπέντε μεγάλες  ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ισπανίας, αλλά και της Ελλάδας, θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν περίπου 10,2 τρισ. δολ. ομολόγων και αξιογράφων. Σ' αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνεται και η κάλυψη ελλειμμάτων του προϋπολογισμού τους. Το ποσό αυτό είναι κατά 7% σε σχέση με αυτό που χρειάστηκαν φέτος, ενώ αντιστοιχεί στο 27% της συνολικής ετήσιας παραγωγής τους (ΑΕΠ).
Σύμφωνα με τους αναλυτές, εκτός από την Ιαπωνία, η οποία είναι αντιμέτωπη με ένα τεράστιο χρέος από δεκαετίες, οι ΗΠΑ αποτελούν την πιο ακραία περίπτωση. Το επόμενο έτος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να βρει 4,2 τρισ. δολάρια. Αυτό είναι 27,8% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της, έναντι 26,5% το τρέχον έτος. Συγκριτικά εδώ αναφέρουμε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί το 2011 περίπου 69 δισ. δολ., ή 23,8% του ετήσιου ΑΕΠ της.



Αξίζει εδώ να αναφέρουμε, ότι οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Εκτός από την περίπτωση της Ελλάδας, οι αναπτυγμένες χώρες εκμεταλλευόμενες τα χαμηλά επιτόκια και την αδυναμία των αγορών να αντιληφθούν το μέγεθος των δανειακών αναγκών, συνεχίζουν να δανείζονται απρόσκοπτα.
Στην τελευταία του έκθεση, το ΔΝΤ προειδοποιεί στην τελευταία έκθεση του, ότι οι πιθανότητες οι επενδυτές να αποφύγουν να δανείσουν τις κυβερνήσεις και να γυρίσουν την πλάτη τους σε κρατικά ομόλογα, παραμένει υψηλός για τις προηγμένες οικονομίες. “Αυτό θα είναι ένα πολύ ανεπιθύμητο αποτέλεσμα” αναφέρεται χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές στους χειρισμούς των κυβερνήσεων. “Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο κοντά είμαστε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ενώ αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα πως μπορεί να διατηρηθεί η ανάκαμψη”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης