Ελλάδα

Τι θα σημάνει για το ΧΑ πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδας από Fitch

Τι θα σημάνει για το ΧΑ πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδας από Fitch
Δεν θ αλλάξει δραματικά η απαξιωτική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από το διεθνή οίκο Fitch.
To Xρηματιστήριο ολοκληρώνει ίσως τη χειρότερη χρονιά των 2 τελευταίων δεκαετιών. Με περισσότερα από 27 δις ευρώ να έχουν αφαιρεθεί από την συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, τα 2/3 των εισηγμένων να έχουν επιστρέψει σε επίπεδα του 1998, δηλαδή προ της εισόδου της χώρας μας στην ευρωζώνη και φυσικά μια ρηχή αγορά με 5 συνολικά μετοχές να ελέγχουν καθημερινά το 57% των ημερήσιων συναλλαγών. Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, περισσότερη αξία θα έχει μία πιθανή υποβαθμισή της σε αναδυόμενη από ώριμη που είναι σήμερα από τον αγγλικό οίκο Ftse τον προσεχή Απρίλιο που θ' άλλαζε δραματικά το ισοζύγιο των ξένων κεφαλαίων που επενδύουν σε ώριμες αγορές έναντι των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές.
Σχεδόν όλες οι εκθέσεις των ξένων επενδυτικών οίκων, αφενός για το 2011 λένε ότι το ΧΑ δεν μπορεί ν αυτονομηθεί όσο παραμένει σε κατάσταση συναγερμού η Ελληνική οικονομία, αφετέρου όμως υποστηρίζουν ότι είναι πλέον ιδιαίτερα ελκυστικές οι ελληνικές μετοχές και ειδικότερα ο τραπεζικός κλάδος που έχει υποστεί και τις μεγαλύτερες απώλειες για το 2010.
Οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές-όσοι έχουν απομείνει- εκτιμούν ότι το ΧΑ θ αποκτήσει νεύρο μετά την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών και κατά πόσο θα καταφέρει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αλλαγές που προκαλούν ισχυρούς κραδασμούς σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.


Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης