Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Οι ειδικοί σχολιάζουν [σήμερα ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ]

tags :
Οι ειδικοί σχολιάζουν [σήμερα ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ]

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Με το δεξί ξεκίνησε ο Μάιος για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς η Αγορά έδειξε να προεξοφλεί συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης – Θεσμών (δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, με το επόμενο Eurogroup να καθορίζεται στις 24 Μαΐου) και θετική αξιολόγηση για την Οικονομία, με την έκθεση της Morgan Stanley για τις Ελληνικές Τράπεζες να ενισχύει τη ζήτηση και την υποχώρηση των ξένων δεικτών τις ημέρες της αργίας του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς επί της ουσίας να αγνοείται” αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.
Άξια αναφοράς και η εικόνα των εγχώριων Κρατικών χρεογράφων, με τις αποδόσεις ωστόσο να παραμένουν στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας και το αγοραστικό ενδιαφέρον, το τελευταίο χρονικό διάστημα να κατευθύνεται κυρίως στις μακροπρόθεσμες λήξεις.
Η σημερινή δημοπρασία ΕΓΕΔ 26 Εβδομάδων δεν εμπεριείχε κάποια έκπληξη, ως αναμενόταν άλλωστε, με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να παραμένει αμετάβλητο στο 2,97% (στα ίδια επίπεδα τους τελευταίους 14 μήνες). Σημεία αναφοράς, από τεχνικής σκοπιάς, συνεχίζουν να αποτελούν η στήριξη στην περιοχή των 576 – 570 μονάδων και η αντίσταση στις 613 μονάδες.
Στο εξωτερικό, τα εταιρικά αποτελέσματα του α΄3μήνου συνεχίζουν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, τη στιγμή που ήδη 59 εταιρείες από τον κλάδο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στις ΗΠΑ έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης, σύμφωνα με το Reuters, θυμίζοντας εποχές της κρίσης των εταιρειών τεχνολογίας την περίοδο 2002 – 2003 (68 αιτήσεις πτώχευσης τότε).
Τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη, όπως εκείνα των λιανικών πωλήσεων (υποχώρησαν για πρώτη φορά το Μάρτιο μετά από 5 μήνες), αλλά και οι αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ΑΕΠ στο +1,6% το 2016 και για τον πληθωρισμό στο +0,2% (από +0,5%) δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία.
Το διεθνές περιβάλλον πλεονάζουσας ρευστότητας ενισχύθηκε άλλωστε και από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να μειώσει το βασικό επιτόκιο αναφοράς στο 1,75%, νέο ιστορικό χαμηλό.
“Με τις τιμές των Εμπορευμάτων και ιδιαίτερα αυτών της Ενέργειας να έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο μέσα στον Απρίλιο (Πετρέλαιο brent: +19,8%), οι επενδυτές οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η Οικονομία της Κίνας συνεχίζει να επιβραδύνεται (ο δείκτης CaixinPMI στη Μεταποίηση υποχώρησε για 14ο συνεχή μήνα)” επισημαίνει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης