Τελευταία Νέα
Πολιτισμός

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στον κυνισμό του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στον κυνισμό του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν ανήκουν στην Ελλάδα αλλά στο Βρετανικό Μουσείο δήλωσε ο Hartwig Fischer
Με κυνικό τρόπο ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Hartwig Fischer, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην  Ελλάδα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά.
Τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν ανήκουν στην Ελλάδα αλλά στο Βρετανικό Μουσείο δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα  «Τα Νέα»  ο κ. Fischer, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να επιστραφούν ποτέ.
Επίσης απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο δανεισμού, εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί ότι, τα Γλυπτά ανήκουν στους Βρετανούς.
Σε ερώτηση γιατί το Βρετανικό Μουσείο δεν θα επιστρέψει ποτέ τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα ανέφερε ότι «εμείς εκθέτουμε τα Γλυπτά σε ένα πλαίσιο παγκόσμιων πολιτισμών, προβάλλοντας επιτεύγματα από όλο τον κόσμο κάτω από την ίδια στέγη και αναδεικνύοντας τη διασυνδεσιμότητα των πολιτισμών».
Σε ότι αφορά την άποψη πως η Ελλάδα είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των γλυπτών ο κ.  Fischer είπε πως δεν το αποδέχεται καθώς «τα αντικείμενα της συλλογής του Βρετανικού μουσείου βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου» και τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση δανείου επ΄ αόριστον των γλυπτών, καθώς και ότι το Βρετανικό Μουσείο όταν δανείζει, το κάνει σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία των αντικειμένων».
Επιπλέον αν και παραδέχεται ότι «όταν μετακινείς πολιτιστική κληρονομιά σε ένα μουσείο, τη μετακινείς εκτός πλαισίου της», ισχυρίζεται πως «αυτή η μετατόπιση είναι και αυτή μια δημιουργική πράξη» και υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «το Μουσείο δεν θα επιστρέψει μόνιμα τα Γλυπτά στην Ελλάδα»
«Απόψεις όπως αυτή του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου περί «'νόμιμου ιδιοκτήτη'» των Γλυπτών αποτελούν υπολείμματα της αποικιοκρατίας και αγνοούν τη διεθνή συζήτηση και τις Διακηρύξεις της Unesco» απαντά η υπουργός πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.
Τέτοιες δηλώσεις «αποτελούν υπολείμματα της αποικιοκρατίας και αγνοούν τη διεθνή συζήτηση και τις Διακηρύξεις της Unesco.
Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για ένα ακρωτηριασμένο μνημείο, σύμβολο της χώρας διαχρονικά, στο οποίο οφείλεται η επανένωση και αποκατάστασή του, σύμφωνα με τη βασική αρχή της "ακεραιότητας", όπως επιβάλλει η Σύμβαση της Unesco του 1972», σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης