Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Οφέλη αλλά και κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τη χρήση των κρυπτονομισμάτων

tags :
Lagarde: Οφέλη αλλά και κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τη χρήση των κρυπτονομισμάτων
Η Christine Lagarde «βλέπει» οφέλη αλλά και κινδύνους, από τη χρήση των ψηφιακών νομισμάτων 
Με μια αντικειμενική οπτική «κράτησε την υπόσχεσή της» να εξετάσει τις επιπτώσεις σχετικά με τη χρήση των ψηφιακών νομισμάτων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde.
Σε άρθρο της στο blog του Ταμείου, αφού επισημάνει τις αναφορές ορισμένων περί δεύτερης «Μανίας της Τουλίπας», η κα Lagarde κρίνει ως «αναπόφευκτες» τις μαζικές οικονομικές ζημίες για το επενδυτικό κοινό σε περίπτωση κατάρρευσης των ψηφιακών νομισμάτων, δεδομένου ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 1.600 κρυπτονομίσματα.
«Ακριβώς όπως κάποιες τεχνολογίες που προέκυψαν από την εποχή dot-com (σσ: δεκαετία του 1990, άνθηση της τεχνολογίας που οδήγησε σε «φούσκα») έχουν μεταμορφώσει τη ζωή μας, τα κρυπτονομίσματα που θα επιβιώσουν -σε περίπτωση κατάρρευσης- ενδέχεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο εξοικονομούμε, επενδύουμε και πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας.

Διαβάστε: Lagarde: Να εξεταστούν οι μακροπρόθεσμες δυνατότητες των κρυπτονομισμάτων, υπό έλεγχο

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να διατηρήσουν ανοιχτό πνεύμα και να εργαστούν προς ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα περιορίζει τους κινδύνους, επιτρέποντας παράλληλα τη δημιουργική διαδικασία», σχολιάζει η Γαλλίδα αξιωματούχος.
Όπως υπογραμμίζει, η τεχνολογία των ψηφιακών νομισμάτων επιτρέπει γρήγορες και φθηνές οικονομικές συναλλαγές, προσφέροντας παράλληλα ορισμένα από τα πλεονεκτήματα των μετρητών.
«Εάν τα ιδιωτικά κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία παραμείνουν επικίνδυνα και ασταθή, ενδέχεται να υπάρχει ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες να παρέχουν ψηφιακές μορφές χρημάτων.
Κατά τη γνώμη μου, η επανάσταση της Fintech (σσ: χρηματοπιστωτική τεχνολογία) δεν θα εξαλείψει την ανάγκη για αξιόπιστους μεσάζοντες, όπως μεσίτες και τραπεζίτες.
Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα ότι οι αποκεντρωμένες εφαρμογές που προωθούνται από τα κρυπτογραφημένα στοιχεία ενεργητικού θα οδηγήσουν σε διαφοροποίηση του χρηματοοικονομικού τοπίου, καλύτερη ισορροπία μεταξύ κεντρικών και αποκεντρωμένων παρόχων υπηρεσιών και οικονομικό οικοσύστημα που θα είναι πιο αποτελεσματικό και, ενδεχομένως, ισχυρότερο στην αντίσταση απειλές.
Ωστόσο, οι τράπεζες και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις στα επιχειρηματικά τους μοντέλα, εάν υπάρξει μεγάλη μετατόπιση από τα νομίσματα των κεντρικών τραπεζών προς τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία.
Οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα ενός πιο διάσπαρτου και αποκεντρωμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να έχουν περισσότερα προβλήματα ενεργώντας ως δανειστής ύστατης ανάγκης σε περίπτωση κρίσης».

Διαβάστε: Lagarde: Απαιτείται συνεργασία για την ασφαλή χρήση των κρυπτονομισμάτων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης