Με τράπεζες έως +5% το ΧΑ +0,89% στις 626 μον. – Ανακύκλωση πληροφοριών…το deal της Πειραιώς με Cerberus και SREP 14% από Φεβρουάριο

Με τράπεζες έως +5% το ΧΑ +0,89% στις 626 μον. – Ανακύκλωση πληροφοριών…το deal της Πειραιώς με Cerberus και SREP 14% από Φεβρουάριο
Η απουσία εσωτερικών καταλυτών εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα θέτουν σοβαρά εμπόδια για την υπέρβαση αντιστάσεων.
(upd18)Ισχυρή τραπεζική άνοδος σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, ειδικότερα με την Πειραιώς +5,07% και την Alpha Bank +4,16%, παίρνοντας την σκυτάλη από την άνοδο των μη τραπεζικών blue chips που καταγράφηκε στις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 626 μονάδες, ενώ είχαν προηγηθεί δέκα συνεχόμενες συνεδριάσεις κάτω από τις 625 μονάδες, με χαμηλή όμως συναλλακτική δραστηριότητα.

Η άνοδος της Πειραιώς αποδίδεται στην ανακύκλωση των πληροφοριών που έχει αποκαλύψει από τις 4 Δεκεμβρίου του 2018 το bankingnews – και έκτοτε το έχει αναφέρει 7 φορές 6, 7, 10, 11, 18 και 28 Δεκεμβρίου 2018 και 3 Ιανουαρίου 2019 – ότι το Cerberus θα αγοράσει έως 5 δισεκ. NPEs και θα καλύψει tier 2 ύψους 500 εκατ ευρώ (δείτε εδώ και εδώ)
Ωστόσο εξελίξεις θα υπάρξουν από Φεβρουάριο του 2019.
Ταυτόχρονα το SREP η αξιολόγηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας με ελάχιστο συνολικό 14% από 14,5% που είχε εκτιμηθεί επίσης δίνει αέρα στην τράπεζα Πειραιώς.
Από την άλλη, κέρδη καταγράφουν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης με τον Dax στην Γερμανία +1,10% και με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας μπορούν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να περιορίσουν την επιβολή δασμών.
Στα εσωτερικά της Ελλάδος, οι πολιτικές εξελίξεις παραπέμπουν σε προεκλογική περίοδο, η προβληματική κατάσταση των τραπεζών όσο αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια έχει αυξήσει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών με εμφανή τα σημάδια της αδιαφορίας
Όλα αυτά επιβεβαιώνονται με τα επίσημα στοιχεία, με την αδιαφορία των επενδυτών να κορυφώνεται καθώς οι νέες μερίδες τον Δεκέμβριο ήταν μόλις 427 ένας αριθμός που είναι ίσως ο ιστορικά (από τότε που τηρεί στοιχεία το ΧΑ) χαμηλότερος αριθμός που έχει δει το ελληνικό χρηματιστήριο
Από την άλλη, στο τέλος του 2018 το 82,81% των κωδικών είχε αξία χαρτοφυλακίου έως 3.000 ευρώ, το 8,64% έως 9 χιλ. ευρώ και πάνω από 500.000 ευρώ είχε μόλις το 0,61%, περίπου δηλαδή 3.600 κωδικοί.
Στα της αγοράς, ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι τράπεζες με χαμηλές  συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Πειραιώς +5,07% και Alpha Bank +4,16% και ακολούθησαν Εθνική +3,17% και Eurobank +3,10%
Ενώ είναι πλέον κατανοητό, ότι τα νέα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες είναι απαραίτητα εάν θέλουν πραγματική και εμπροσθοβαρή εξυγίανση, εντούτοις έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα στις τράπεζες που σχετίζεται με την σοβαρή έλλειψη ενδιαφέροντος για τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια.
Με βάση πολύ καλά ενημερωμένες πηγές οι τράπεζες ενώ προσπαθούν είτε να τιτλοποιήσουν, είτε να πωλήσουν στεγαστικά προβληματικά δάνεια, το ενδιαφέρον είναι υπερβολικά χαμηλό έως μηδενικό από τα διεθνή funds ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις τα στεγαστικά προβληματικά δάνεια μπορεί να προκαλέσουν στις τράπεζες ζημία 4,5 με 5 δισεκ. ευρώ.
Σε πολύ δύσκολη θέση η Ελλάδα εάν εξαντληθεί γρηγορότερα το «μαξιλάρι» ασφάλειας αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt καθώς έχουν περάσει τέσσερις μήνες μετά το τέλος των μνημονίων και η Ελλάδα δεν έχει ακόμα πρόσβαση στις αγορές.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εξήλθε από πρόγραμμα με τρεις οίκους να αμφισβητούν την πιστοληπτική της ικανότητα καθώς για τον οίκο Fitch η Ελλάδα απέχει μόλις τρία επίπεδα από τις αξιόχρεες χώρες, για την Standard & Poor´s τέσσερα και για τη Moody´s έξι.
Καμία άλλη χώρα που βρίσκονταν σε πρόγραμμα δεν καταβάλλει τόσο υψηλά επιτόκια για να δελεάσει επενδυτές να αγοράσουν τα ομόλογά της τονίζοντας ότι η απόδοση του 10ετους ομολόγου είναι στο 4,4%  ενώ οι ανησυχίες εντείνονται στην καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης ενώ θυσιάσει τη δημοσιονομική πειθαρχία κάνοντας ακριβά προεκλογικά δώρα.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν  ήπιες ανοδικές τάσεις, με την μεγαλύτερη άνοδο Grivalia, ΔΕΗ, Viohalco, Φουρλής ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Motor Oil, Ελλάκτωρ και Sarantis.
Με οριακή άνοδο +1,55% έκλεισε η MIG ενώ τα ενδοσυνεδριακά κέρδη έφτασαν το +3,80%, καθώς κέρδη προ φόρων, τόκων, προβλέψεων και αποσβέσεων (ΕΒΙTDA) περί τα 125 εκατ ευρώ θα εμφανίσει στην χρήση 2018, χωρίς προφανώς να περιλαμβάνεται το Υγεία που δεν ενοποιείται λόγω της πώλησης.
Στα ομόλογα οριακή βελτίωση σημειώνεται στα ελληνικά με το 10ετές στο 4,34% ενώ στην Ιταλία το 10ετές στο 2,95% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 139 μονάδες βάσης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 626 μονάδες με στήριξη την ζώνη των 590-600 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 630 -640 μονάδες


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Με οριακή άνοδο ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης στο +0,04% ενώ με κέρδη +0,79% ξεκίνησε ο Τραπεζικός Δείκτης
Περί τις 11:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +2,88% ενώ ο Γενικός Δείκτης στο +1,09%
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης κορυφώθηκαν οι αγορές στο σύνολο των τραπεζών και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε νέο υψηλό ημέρας στο +3,92% 
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,89% στις 626 μονάδες έχοντας υψηλό στις 627,34 μονάδες και χαμηλό στις 620,87 μονάδες
Περιορισμένος ήταν ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στα μη τραπεζικά blue chips. 
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 30,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 15,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 9,1 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,7 εκατ, ευρώ και όγκου 418 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξάις 1,05 εκατ. ευρώ,  ο ΟΠΑΠ 138 χιλ. τεμάχια αξίας 1,10 εκατ. ευρώ και η Grivalia 180 χιλ. τεμάχια αξίας 1,57 εκατ. ευρώ.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Ραγδαίες και απρόβλεπτες είναι πλέον οι πολιτικές εξελίξεις με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών και του διαφαινόμενου «διαζυγίου» ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων που βρίσκεται προ των πυλών.
Στην Πολιτική Γραμματεία που διήρκησε τέσσερις ώρες, τα κορυφαία στελέχη συζήτησαν για όλα αυτά τα θέματα και κυρίως για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ενώ μετά την λήξη του εξέπεμψαν ένα μήνυμα μεγάλης αισιοδοξίας ως προς την σταθερότητα της κυβέρνησης και ως προς την πλειοψηφία που θα έχει στη Βουλή για κρίσιμα ζητήματα με πρώτο βέβαια το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Πιθανή μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πάνο Καμμένο τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ενδεχομένως και σήμερα προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα βήματα που θα ακολουθήσουν
Από αύριο Τετάρτη 9 Ιανουαρίου αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς εισάγονται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή της ΠΓΔΜ οι τελικές τροπολογίες άρθρων του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Zoran Zaev βάσει της συμφωνίας.
Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι προσπάθειες του πρωθυπουργού Zoran Zaev να εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών που απαιτείται για να εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, τη στιγμή που εκτιμάται ότι διαθέτει τουλάχιστον 76 βουλευτές.
Σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, αναφέρεται στην επικείμενη επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel στην Ελλάδα στις 10 και 11 Ιανουαρίου καθώς θα έχει μια πραγματικά δύσκολη αποστολή κυρίως λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ενώ από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι η επίσκεψη Merkel, καθώς και η συναίνεση της Γερμανίας στη συμφωνία, θα φέρει τη Νέα Δημοκρατία σε δύσκολη θέση.
Στις 15 Ιανουαρίου 2019 θα διεξαχθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο η ψηφοφορία επί της συμφωνίας της κυβέρνησης για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα (8/1/2019) ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, μετά από συνεδρίαση των ανώτερων υπουργών.
Αναφορικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας , ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, σε δηλώσεις του στο CNBC  ανάφερε ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μία συμφωνία «με την οποία θα μπορούν να ζήσουν».
Οι δύο χώρες ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα τον πρώτο γύρο συνομιλιών για το εμπόριο μετά τη συμφωνία εκεχειρίας 90 ημερών ανάμεσα στους προέδρους Donald Trump και Xi Jinping, η οποία επτεύχθη στις αρχές του περασμένου μήνα.
Παράλληλα, όπως ανέφερε δημοσίευμα της South China Morning Post, ο Donald Trump ενδέχεται να συναντηθεί με τον Κινέζο αντιπρόεδρο, Wang Qishan, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός αργότερα εντός του μήνα.
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping θα έχει στο Πεκίνο  ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν να πραγματοποιείται μια δεύτερη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Kim και του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
Πάντως, ο Kim και δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσει διαφορετική πορεία, εάν οι ΗΠΑ δεν χαλαρώσουν τις κυρώσεις τους κατά της Β. Κορέας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει πως έχει και άλλες εναλλακτικές εάν δεν προχωρήσει ο διάλογος με τις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα.

Με μεικτές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,90%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με πτώση -0,26% στις 2.526,46 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακή άνοδο στο +0,10% στις 25862 μονάδες

Με ανοδικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +1,10%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,60%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με άνοδο +0,60%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,05% και ο FTSE 100 με κέρδη +1,09%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,58%, ο S&P 500 κινείται ανοδικά στο +0,46%, ο Nasdaq καταγράφει οριακά κέρδη +0,12% ενώ το ETF GREC καταγράφει άνοδο +0,28% ( 7,21 δολ. )


Με ισχυρά κέρδη οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Πειραιώς +5,07%
 
Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα .
Με την μεγαλύτερη άνοδο Πειραιώς και Alpha Bank και ακολούθησαν Εθνική και Eurobank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1070 ευρώ με άνοδο +3,17% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2018 στα 0,93 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 28/11/2018 στα 0,92 ευρω
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1520 ευρώ με άνοδο +4,16% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 31/12/2018 στο 1,0160 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7775 ευρώ με άνοδο +5,07% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 340 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 07/01/2019 στα 0,74 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 21/12/2018 στα 0,7230 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5320 ευρώ με άνοδο +3,10% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,16 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4860 ευρώ με πτώση -2,24% και κεφαλαιοποίηση 663 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1178 ευρώ με άνοδο +1,55%, με όγκο 76 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 54 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,30 ευρώ με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 244 εκατ. ευρώ

Με ήπιες ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με θετικά πρόσημα έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Grivalia, ΔΕΗ, Viohalco, Φουρλής Στον αντίποδ, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Motor Oil, Ελλάκτωρ και Sarantis.
H Coca Cola έκλεισε στα 27,25 ευρώ με άνοδο +0,44% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,1 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,55 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 5,17 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3730 ευρώ με άνοδο +2,46% και αποτίμηση 319 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5540 ευρώ με άνοδο +0,65% και κεφαλαιοποίηση 361 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,05 ευρώ με άνοδο +0,37% και αποτίμηση 2,57 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,84 με άνοδο +0,20% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,59 ευρώ με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,95 ευρώ με πτώση -1,64% και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,71 ευρώ με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση 1,10 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,780 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,74 ευρώ με άνοδο +2,82% και κεφαλαιοποίηση 885 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,1650 ευρώ με άνοδο +1,34% και με την κεφαλαιοποίηση στα 215 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0721 ευρώ με άνοδο +1,55% με την κεφαλαιοποίηση 68 εκατ. ευρώ

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,34%, οριακή επιδείνωση στην Ιταλία 2,95% με διαφορά spread 139 μ.β.

Οριακή βελτίωση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,34% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,95%.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 139 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,7% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,02 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,87%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,11 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,13% με απόδοση αγοράς 3,15% και απόδοση πώλησης 3,11%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 100,99 μονάδες βάσης και απόδοση 3,23%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 97,04 μονάδες βάσης και απόδοση 3,93% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 95,60 μονάδες βάσης και απόδοση 4,33% με απόδοση αγοράς 4,34% και απόδοση πώλησης 4,31%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,27 μονάδες βάσης και απόδοση 4,77%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 88,30 μονάδες βάσης και απόδοση 5%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 88,22 μονάδες βάσης και απόδοση 5,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 410 μονάδες βάσης από 420 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,95%

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,95% μετά το πρόσφατο ράλι.   
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/1/2019 στο 0,24% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,96% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,82% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,51% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,95% με χαμηλό 2,89% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS